Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση ΠΟΕ-ΟΤΑ για το κάπνισμα

Με επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Κο Ραγκούση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει την αντίθεση και τον προβληματισμό της, στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας και κατ' επέκταση της κυβέρνησης, να εμπλέξει τη Δημοτική Αστυνομία στον έλεγχο της απαγόρευσης του καπνίσματος. Η συγκεκριμένη επιστολή έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών της Αθήνας, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε απ' ευθείας από τον ιστότοπο του Σ.Δ.Α.Α. ή να την διαβάσετε σε σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο των συναδέλφων από την Αθήνα. Σύντομα θα ακολουθήσει και δική μας παρέμβαση, κι ελπίζουμε να γίνει αντιληπτή η καθολική αντίθεση του κλάδου στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα στη συνεχιζόμενη αντιμετώπιση και απαξίωση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η επιστολή έχει ως εξής :Προς:
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Γιάννη Ραγκούση
Σταδίου 27
101 83 - Αθήνα

Κοινοποίηση:
1. Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Γεώργιο Ντόλιο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
2. Γενικό Γραμματέα
Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Δημήτρη Στεφάνου
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
3. Πρόεδρο και Μέλη
του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Γ. Γενναδίου 8
106 78 – ΑθήναΚύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοινώνει μέσω των Μ.Μ.Ε. μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Σύμφωνα πάντοτε με τις εξαγγελίες της Υπουργού Υγείας την αρμοδιότητα της εφαρμογής της Νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά και την επιβολή των κυρώσεων θα την αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία.

Μια τέτοια απόφαση που προωθείται ερήμην των αιρετών και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί καθώς η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει τη δυνατότητα (νομοθετική και ανθρώπινου δυναμικού). Μέχρι και σήμερα λόγω και της προχειρότητας του Ν. 3731/2008 δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και ο τρόπος άσκησής τους

Ήδη, με το με αρ. πρωτ.: 527/12-5-2010 έγγραφό μας σας έχουμε επισημάνει την έντονη ανησυχία μας για τα συνεχή περιστατικά βίας κατά των Δημοτικών Αστυνόμων σε όλη την Ελλάδα, στο καθημερινό «κυνήγι» του παραεμπορίου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε πάρει καμία απάντηση.

Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι θα αντιληφθείτε τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν θα υπάρξει συναίνεση του Υπουργείου σας στην αποδοχή αυτής της αρμοδιότητας και άσκησης της από τη Δημοτική Αστυνομία. Αφού ούτε οι δυνατότητες υπάρχουν αλλά και τυχόν δραστηριοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας στην επιβολή κυρώσεων για παραβίαση της απαγόρευσης του καπνίσματος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των Δημοτικών Αστυνόμων.

Τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από τη Δημοτική Αστυνομία θα συναντήσει τη συνολική αντίδραση εργαζομένων και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας για τη συνολική συζήτηση και τον καθορισμό του τρόπου άσκησης των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας που σας έχουμε ζητήσει.


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Otan les epixeirimata kai ta syndyazeis me apeilh - opws syxna areskontai oi pefwtisemenoi deuterovathmioi ekproswpoi mas, einai san na grafeis ston fakelo "Mhn me diavaseis - peta me sta skoupidia"