Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Επιστολή...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή λάβαμε σήμερα από αξιόλογο συνάδελφο Δ.Α. του δ. Θεσ/νικής. Πρόκειται για ένα κείμενο κριτικής και αυτοκριτικής διάθεσης και μια ευκαιρία για προβληματισμό όλων μας. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :

Ανασκόπηση πενταετίας των «100»…

Έχουν συμπληρωθεί 5 χρόνια και κάτι μήνες από την ημέρα πρόσληψής μου. Ανήκω στη «νέα σειρά» των 100 συναδέλφων μου που απαρτίζουν το μεγάλο μέρος του συνόλου των υπαλλήλων στη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης.
Θα πρέπει να αναφέρω αρχικά ότι η πλειοψηφία των «100» εργαστήκαμε στον ιδιωτικό τομέα για αρκετά χρόνια. Προσωπικά εργάστηκα σε διάφορες ανασφάλιστες θέσεις του «ποδαριού» καθώς και 6 χρόνια σε μεγάλη βιομηχανία με βαρέα ένσημα σε δύσκολες συνθήκες.
Όταν παρουσιάστηκε ο διαγωνισμός για το Δήμο, είχα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ακολούθησα την διαδικασία εξετάσεων που προβλεπόταν σύμφωνα με το νόμο και προσελήφθηκα στο Δήμο. Δεν παρακάλεσα κανέναν και δεν μεσολάβησε κανένας. Η πρόσληψή μου, όπως και των υπολοίπων συναδέλφων μου, έγινε με απόλυτη αξιοκρατία και νομιμότητα. Η εντύπωση που έχω σχηματίσει σχετικά είναι ότι αυτό δε γίνεται συχνά. Τα παραπάνω αναφέρω σκόπιμα για να προλάβω ορισμένους που διασπείρουν ψευδείς φήμες ότι δήθεν «χρωστάμε σε κάποιους» γι’ αυτό και γίνονται κάποια πράγματα που θα έπρεπε. Εξηγούμαι σχετικά παρακάτω. Ο λόγος που αποφάσισα να έρθω σε αυτή τη θέση εργασίας είναι για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για σταθερή μισθοδοσία, αλλά συνάμα ήταν μια ευκαιρία μια εργαστώ προκειμένου να μπει μια τάξη σε διάφορα κακώς κείμενα που συναντούσα καθημερινά στη πόλη και με ενοχλούσαν. Ειδικότερα για τον τρίτο λόγο, ήταν στην Σχολή εκπαίδευσης που αυξήθηκε το ενδιαφέρον μου.
Όταν μετά τη Σχολή ξεκίνησα στη εξωτερική υπηρεσία εργασία το 2005, τα πράγματα μου φαινόταν γενικά δύσκολα, όμως υπήρχε αρκετή όρεξη για εργασία. Το καλό ήταν ότι ήδη υπήρχαν οι παλαιότεροι συνάδελφοι που είχαν παρουσία στη πόλη τα τελευταία χρόνια. Έτσι η εμφάνισή των «100» δεν ήταν τόσο απότομη, όπως έγινε σε άλλους Δήμους που έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν.
Παρόλα αυτά, τα προβλήματα υπήρχαν. Μοιραστήκαμε σε τμήματα με βάση τις τότε αρμοδιότητες και ξεκινήσαμε και εμείς, αρχικά στα γραφεία της οδού Πολυτεχνείου. Προσωπικά επέλεξα το τμήμα Τροχαίας, γι’ αυτό και οι περισσότερες εμπειρίες που αναφέρω παρακάτω αφορούν στο συγκεκριμένο τμήμα.

Στην πάροδο των 5 ετών εντοπίζω τα παρακάτω σημεία:

Α) Συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν αρκετά περιστατικά απειλής, εξύβρισης, απείθειας, επίθεσης και τραυματισμών συναδέλφων, όπου η νομική υπηρεσία του Δήμου είναι παντελώς απούσα, ενώ με τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένη να μας καλύπτει. Αναγκάστηκα, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου, να κάνουμε συμβόλαια νομικής κάλυψης με ιδιωτικές νομικές εταιρείες καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος. Για να το πω πιο παραστατικά, εάν εν ώρα υπηρεσίας με εξυβρίσουν, επιτεθούν και με μαχαιρώσουν θα πρέπει μόνος μου να συρθώ στο αστυνομικό τμήμα, να πληρώσω ο ίδιος το κόστος της μήνυσης, να πληρώσω ο ίδιος τον δικηγόρο και στη πιθανή περίπτωση που ο δικαστής θεωρήσει ότι είμαι ελέφαντας και έχω κάποιο προσωπικό όφελος να καταθέτω μηνύσεις, να αθωώσει τον κατηγορούμενο και να πληρώσω ο ίδιος τα έξοδα του δικαστηρίου. Περιττό να πω ότι από εκεί και μετά μπορεί θεωρητικά να κληθώ να πληρώσω άλλα έξοδα σε αποζημίωση από αγωγή του παραβάτη αν αυτός αθωωθεί.
Ως πρώην υπεύθυνος σε συγκρότημα εργοστασίων όπου είχα την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία 30 ατόμων ανά βάρδια πρέπει να πω ότι όταν μια ομάδα φαίνεται ότι δε λειτουργεί καλά φταίει πάντα ο αρχηγός της ομάδας. Σχετικά με την νομική υπηρεσία του Δήμου φταίει κυρίως ο/η προϊστάμενός της. Δεν ξέρω τι γίνεται! Βαριέται, δεν θέλει, δεν μπορεί ή έχει άλλες εντολές άνωθεν. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η νομική υπηρεσία του Δήμου είναι απούσα και ίσως να φταίμε και εμείς που δεν το ζητάμε πιο επίμονα.

Β) Έχω πολλά να πω για το σύστημα διαχείρισης παραβάσεων ΚΟΚ στο Δήμο. Σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ σε ειδικές λεπτομέρειες αποκαλύπτοντας προσωπικά δεδομένα παραβατών. Αν όμως θεωρητικά με ρωτούσε κατ’ ιδίαν ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα του έδινα συγκεκριμένους αριθμούς οχημάτων που οφείλουν πάνω από 3.000€ ο καθένας σε απλήρωτες κλήσεις, ενώ τα στοιχεία τους είναι γνωστά. Για τους συγκεκριμένους για κάποιο λόγο, ενώ το όριο για να στερηθεί η φορολογική ενημερότητα είναι 293,47€, δεν έχει πάει ακόμα το ειδοποιητήριο στην εφορία, ενώ παράλληλα μας το παίζουν και μάγκες εξακολουθώντας να κλείνουν ράμπες, διαβάσεις, πεζοδρόμια και θέσεις φορτηγών. Τους βλέπουμε κάθε μέρα. Έχουμε βαρεθεί να τους γράφουμε. Υπάρχουν όμως άλλες περιπτώσεις που στη 2η παράβαση του ΚΟΚ έχει φύγει ήδη το ειδοποιητήριο, έχει πάει ήδη στην εφορία και έχουν πάρει ήδη προσαύξηση, όπως σωστά πρέπει. Τι γίνεται με τη διαχείριση του συστήματος; Πώς ελέγχεται; Πώς είναι δυνατόν κάποιος που έχει 40 παραβάσεις να το παίζει άνετος μη πληρώνοντας τα πρόστιμα και να εξακολουθεί να κινείται, ενώ άλλοι στη 2η κλήση να πληρώνουν προσαύξηση;
Για την ποσότητα των κλήσεων που ακυρώνονται από το τμήμα μας και από το Δημαρχείο δε μπορώ με βεβαιότητα να πω τι γίνεται. Κάποιες καλώς ακυρώνονται για λόγους υγείας ή άλλων ελλείψεων, για τις υπόλοιπες δεν ξέρω. Έχω υποψίες ότι είναι αρκετές, όμως δε γνωρίζω σίγουρα. Εμείς, φυσικά, δεν είμαστε ελεγκτές των συναδέλφων μας στο Δημαρχείο που διαχειρίζονται το σύστημα, που αναζητούν τα στοιχεία των παραβατών και είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία με την εφορία. Όλοι αυτοί έχουν προϊστάμενο. Για όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνει μια επίσημη ενημέρωση με έγκυρα στατιστικά στοιχεία για να μην αισθανόμαστε ότι κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Γ) Φύλλα ελέγχου έχω κάνει αρκετά και γενικότερα έχουν γίνει πολλά και εξακολουθούν να γίνονται σε καταστήματα που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια με τραπεζοκαθίσματα. Προκύπτουν 2 ζητήματα: 1) τα φύλλα γίνονται εις τετραπλούν, όμως αυτά δεν είναι αριθμημένα και δεν είμαι ακόμη απόλυτα σίγουρος τι γίνεται παρακάτω. 2) Η νομοθεσία είναι περίεργη, οπότε όσα πρόστιμα επιβληθούν για συγκεκριμένη κατάληψη πεζοδρομίου στη διάρκεια του έτους, η υποχρέωση του επαγγελματία παραβάτη είναι να καταβάλλει τα 2 υψηλότερα σε συνδυασμό με την διαδικασία των ενστάσεων. Γι’ αυτό προκύπτουν περιπτώσεις που συμφέρει να πληρώνει το πρόστιμο. Έτσι εσφαλμένα θεωρούν οι πολίτες ότι εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Έχω συμμετάσχει σε επιχειρήσεις κατασχέσεων, αλλά θα έπρεπε να γίνονται, ίσως, πιο συχνά. Έχει γίνει αρκετή δουλειά και χρειάζεται να γίνει περισσότερη.

Δ) Για τον έλεγχο των λαϊκών αγορών και τους παράνομους μικροπωλητές δεν ασχολήθηκα αρκετά, αλλά πιστεύω ότι οι συνάδελφοί μου κάνουν ότι μπορούν κινούμενοι μέσα σ’ ένα πολύπλοκο πλαίσιο, ειδικά τον τελευταίο καιρό που είναι σε έξαρση.

Το μικρό αυτό κείμενο ίσως δείχνει μια σχετική πικρία, συμπεριλαμβανομένου ότι και σε ορισμένα σημεία στη δική μου υπηρεσία ίσως δεν έγινε η καλύτερη διαχείριση ορισμένων ζητημάτων. Ίσως να κάνω λάθος. Ίσως να φταίει ένα πρόσφατο περιστατικό που μου συνέβη και ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την συμπαράσταση που μου έδειξαν. Όλα τα παραπάνω όμως οδηγούν έναν σωστό υπάλληλο να μην προσφέρει ότι μπορεί. Προσωπικά δεν έχω φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο.

Έκανα και εξακολουθώ να κάνω ευσυνείδητα την δουλεία μου. Από την αρχή ποτέ δεν έκανα διακρίσεις σε βάρος κανενός, κινήθηκα με επιείκεια και αυστηρότητα στον ίδιο βαθμό όπως έκρινα ανά περίπτωση, ενώ κατέθετα προφορικά και εγγράφως υπηρεσιακές αναφορές για τις ελλείψεις που συναντούσα στη πόλη. Ίσως να κατέχω το ιδιότυπο ρεκόρ να έχω στείλει τις περισσότερες έγγραφες αναφορές στο σύνολο των συναδέλφων μου. Ορισμένοι υπάλληλοι στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ίσως με έχουν βαρεθεί, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν κάνουμε διακρίσεις απέναντι στους πολίτες, καθότι η ισότητα επιβάλλεται από τους νόμους και το Σύνταγμα. Ακόμη και στην θεωρητική περίπτωση που θα ήθελα να κάνω κάποια διάκριση δεν μπορώ. Δεν είμαι ένας υπάλληλος που εργάζομαι σε ένα κλειστό γραφείο, όπου δε με βλέπει κανένας και δε με ελέγχει κανένας. Βρίσκομαι έξω στο δρόμο, οι πολίτες με βλέπουν και ανά πάσα στιγμή μπορεί ο κάθε ένας από αυτούς να με αξιολογήσει.

Μπορώ να πω όμως ότι γενικότερα έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Σε σύγκριση με άλλους δήμους έχουμε κάνει πάρα πολλά και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Εύχομαι καλό κουράγιο σε όλους τους συναδέλφους μου παλιούς και νέους. 

Γ.Φ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια έντιμη κατάθεση ψυχής, που είμαστε σίγουροι ότι αντικατοπτρίζει τις θέσεις και τις απόψεις πολλών συναδέλφων. Συγχαρητήρια στον συνάδελφο που έχει το θάρρος να εκφράζει δημόσια τις συγκροτημένες απόψεις του.
Και για άλλη μια φορά χαιρόμαστε για το ποιόν των συναδέλφων μας.
Με μια διάθεση απολογισμού και όχι απολογίας, με μια διάχυτη νότα πικρίας να αιωρείται, αλλά και την ηθική ικανοποίηση ότι έχουν επιτευχθεί κάποια πράγματα.

Ας πούμε και τη γνώμη μας για τα θέματα που θίγονται.
Α)Μένουμε στο γεγονός της άρνησης της νομικής υπηρεσίας να εφαρμόσει το νόμο. Πρώτος φταίχτης είναι βέβαια το Υπουργείο Εσωτερικών. Από κει και πέρα μια αναφορά για παράβαση καθήκοντος κατά του διευθυντή της νομικής υπηρεσίας από το Σωματείο σας, ή ακόμη καλύτερα ένα σχετικό έγγραφο από την ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά από πρόταση του σωματείου, ίσως να έφερνε αποτέλεσμα.

Β) Το γεγονός της μη βεβαίωσης των χρηματικών καταλόγων από τον δήμαρχο (ή του εντεταλμένου του οργάνου) διώκεται ως παράβαση καθήκοντος. Για παράδειγμα τέτοια δίωξη αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο Δήμαρχος Ιωαννιτών. Βέβαια μπορεί οι κλήσεις να έχουν σβηστεί παρανόμως (ή "νομίμως") πολύ πριν πάνε στην ταμειακή υπηρεσία. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα αίτησης εξέλιξης της πράξης βεβαίωσης παράβασης (κλήσης), δηλ. αν αυτή έχει ακυρωθεί μετά από ένσταση, αν έχει πληρωθεί, αν όχι αν έχει σταλεί ειδοποιητήριο στον παραβάτη, αν έχει εγγραφεί στον χρηματικό κατάλογο οφειλών του δήμου, κλπ., ειδικά αν αφορά περίπτωση από την οποία έχετε έννομο συμφέρον, πχ οδηγό ο οποίος σας εξύβρισε και καταλήξατε στα δικαστήρια.
Δυστυχώς το θέμα των κλήσεων που σβήνεται από πολιτικά πρόσωπα έχει καταντήσει καρκίνωμα για την υπηρεσία μας και τροχοπέδη στη δράση και την αποτελεσματικότητά μας. Αλλά κανένας εισαγγελέας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται...
Γ) Μη αριθμημένα φύλλα;;; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μπορούν να εξαφανιστούν κατά το δοκούν! Απαράδεκτο! Μπορεί να μπλέξετε χοντρά, ο έλεγχος καταστημάτων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που μπορεί να επιφέρει ποινική δίωξη στον ελεγχόμενο, αλλά και στον ελεγκτή!.

Η καλύτερη διαχείριση κάποιων ζητημάτων σημαίνει αξιοκρατία, σημαίνει τα σωστά άτομα στη σωστή θέση. Μπορεί να μπήκαμε με την αξία μας, όμως δεν είναι η αξία με την οποία μοιράζονται θέσεις ευθύνης σε γραφεία, αλλά οι δημόσιες σχέσεις και οι πολιτικές παρεμβάσεις.

Καλό κουράγιο!

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ. ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ''ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ'' ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΝΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ.
ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΕΞΗ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ (ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ).

Giohan Gr