Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μέτρα για το κέντρο της Αθήνας

Ένα ακόμη άρθρο που αφορά την πολύπαθη Αθήνα και τους συναδέλφους μας εκεί συλλέξαμε απο το διαδίκτυο. Το άρθρο αναφέρεται στα σχέδια του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στο κέντρο της Πρωτεύουσας από τον τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών που συνωστίζονται εκεί. Η ερώτηση που προκύπτει σχεδόν αβίαστα διαβάζοντας όλα αυτά, είναι αν πλέον οι αποφάσεις που αφόρουν την δημοτική αστυνομία, λαμβάνονται σε οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο, εκτός του ΥΠ.ΕΣ... Διαβάστε και την επόμενη ανάρτηση και θα διαπιστώσετε και 'σεις γιατί το λέμε αυτό.

Αναδημοσίευση άρθρου

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από την περιοχή, κλιμάκια ελέγχου για μικροπωλητές και ρυθμίσεις για τους λαθρομετανάστες ώστε να μπορούν να εργαστούν νόμιμα

Κώστας Τομαράς

Παρεμβάσεις σε έξι βασικούς τομείς προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έχει προκύψει από τον τεράστιο συνωστισμό αλλοδαπών.

Παράλληλα καταρτίζεται σχέδιο κοινών δράσεων με τον δήμο και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να μπει μια τάξη στο ιστορικό κέντρο, όπου η ζωή έχει γίνει κόλαση για ντόπιους και αλλοδαπούς.

Τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Μπαγκλαντεσιανών στη διασταύρωση Σοφοκλέους και Μενάνδρου και μεταξύ Αφγανών και Μπαγκλαντεσιανών στην οδό Γερανίου έχουν προβληματίσει έντονα τις Αρχές, γι’ αυτό επισπεύδεται η διαδικασία της λήψης μέτρων για την ανακούφιση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το πρώτο επεισόδιο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, είχε αιτία τις πολιτικές διαφορές μεταξύ Μπαγκλαντεσιανών, το δεύτερο όμως αποδίδεται στον πόλεμο για τον οικονομικό έλεγχο της περιοχής, είτε αφορά τα νόμιμα μαγαζιά είτε το εμπόριο ναρκωτικών και το παραεμπόριο.

Το σχέδιο με τις προθέσεις του υπουργείου αναμένεται να δοθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν την έγκριση για να προχωρήσουν στις επιμέρους διαδικασίες.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι η απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο και η παραχώρηση χώρου στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, στην οδό Πέτρου Ράλλη, στο ΚΕΘΕΑ για να ασχολείται με τους μετανάστες, παραχώρηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις για τους παράνομους μετανάστες. Ειδικότερα, οι τομείς που θα επικεντρωθούν οι δράσεις της Αστυνομίας είναι:

1 Το παραεμπόριο. Θα καταγραφούν οι μικροπωλητές και τα προϊόντα τους και θα επαναλειτουργήσουν τα Μεικτά Συνεργεία και Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριων Αγορών.

2 Τα ναρκωτικά. Προωθούνται ειδικές και στενές συνεργασίες και προγράμματα της Αστυνομίας με ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, σεμινάρια στους αστυνομικούς για τον τρόπο χειρισμού των χρηστών, ενώ είναι ήδη έτοιμος ο Οδηγός Συμπεριφοράς για Θρησκευτικές, Ευπαθείς και Κοινωνικές Ομάδες.

3 Οι παράνομοι αλλοδαποί. Δημιουργούνται μνημόνια συνεργασίας με Μαρόκο και Αλγερία για απελάσεις υπηκόων τους, αλλά κυρίως προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για υπό ανοχή νομιμοποίηση και παροχή νόμιμης δυνατότητας εργασίας με ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς σε συνεργασία με ΥΠΕΣ και υπ. Εργασίας.

4 Τα καταστήματα. Εδώ θα αναλάβει αποκλειστικά την αρμοδιότητα η Δημοτική Αστυνομία.

5 Οι άστεγοι. Θα καταγραφούν όλοι, καθώς και το ψυχολογικό τους προφίλ.

6 Καταγραφή των εγκαταλελειμμένων, των υπό κατάληψη νεοκλασικών και των κτιρίων που ενοικιάζονται με μη νόμιμες διαδικασίες σε αλλοδαπούς.

(πηγή : Έθνος-online)

Δεν υπάρχουν σχόλια: