Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Κλειστοί άυριο οι Δήμοι της Αττικής - Συμμετοχή και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην διαμαρτυρία

Δελτίο τύπου Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.Δ.Κ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΤΕΔΚΝΑ διαπιστώνει με θλίψη και αγανάκτηση το τέλμα στο οποίο οδηγείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός της πολιτείας μας, ως αποτέλεσμα της απαξίωσης του ρόλου της και της υπονόμευσης της εύρυθμης λειτουργίας της, με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές 35%-40% των θεσμοθετημένων πόρων (ΚΑΠ) προς τους ΟΤΑ.

Σε μια δύσκολη εποχή για κάθε Έλληνα, σε μια κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, ενόψει μάλιστα των αλλαγών που προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης», η Κυβέρνηση επιλέγει να γονατίσει οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στερώντας την από πόρους αναγκαίους για την υπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της.

Δυστυχώς, η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στο χείλος της ανεργίας χιλιάδες εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη δυσμενές κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο επικρατεί στην κοινωνία.

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών μιλούσε για νέες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονταν από τους απαραίτητους πόρους, καθώς και για απόδοση των οφειλομένων των προηγούμενων ετών.

Η ΤΕΔΚΝΑ στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με έκδηλη απογοήτευση παρακολουθούμε και μια παράλληλη προσπάθεια απαξίωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και δαιμονοποίησής τους στα μάτια της κοινής γνώμης, την ώρα μάλιστα που Ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, σημειώνουν τη βελτίωση που παρατηρείται στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ώστε να ανταποκρίνονται οι ΟΤΑ στις απαιτήσεις των πολιτών που έχουμε κληθεί να υπηρετούμε.

Μετά από όλα τα παραπάνω, εκτιμούμε ότι η Κυβέρνηση μας ωθεί σε αδιέξοδο. Και δεν μας αφήνει περιθώρια για άλλους χειρισμούς, παρά μόνο για τη δυναμική αντίδραση, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εργαζομένων, των πολιτών, του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Απόφασή μας λοιπόν είναι να προχωρήσουμε σε αναστολή των κρατικών αρμοδιοτήτων, που προβλέπονται από το άρθρο 75 του ΔΚΚ, την Πέμπτη 8 Απριλίου, θέλοντας να δείξουμε το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του, και να καλέσουμε την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Την ίδια ημέρα και ώρα 11.00 π.μ. καλείσθε όλοι οι συνάδελφοι στα γραφεία της ΤΕΕΚΝΑ (Κότσικα 4) όπου εν συνεχεία θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Δεν θα ανεχτούμε την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αν η κυβέρνηση δεν εγγυηθεί αυτά που διεκδικούσε ως αντιπολίτευση.

Δεν θα ανεχτούμε την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει το κεντρικό κράτος τη δική του ανευθυνότητα.

Θα υπερασπιστούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς κομματικά κριτήρια και σκοπιμότητες, γιατί αυτό είναι το χρέος μας.

Δεν θα αφήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βουλιάξει όπως το σύστημα εξουσίας μας οδηγεί.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης σε κοινό αγώνα.

Επίσεις, κλειστές για το κοινό θα παραμείνουν την Πέμπτη 8 Απριλίου όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (εκτός της καθαριότητας) σύμφωνα με την
ανακοίνωση που εξέδωσε και ανέρτησε στην ιστοσελίδα του. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:


06-04-2010:
“Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και προχωρεί σε αναστολή λειτουργίας την Πέμπτη 8 Απριλίου”

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. της 28ης Μαρτίου 2010, προχωρεί στην αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών του (του άρθρου 75 ΔΚΚ), την Πέμπτη 8 Απριλίου 2010, διαμαρτυρόμενος για την περικοπή της τακτικής επιχορήγησης του κράτους που αφορά τη μισθοδοσία των εργαζομένων στους Δήμους.

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές, πλην της Υπηρεσίας Καθαριότητας, οι οικονομικοί πόροι της οποίας προέρχονται από τα χρήματα των δημοτών.

Ο Δήμος Αθηναίων στέκεται αλληλέγγυος στο αγώνα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δικαίωμα της δουλειάς και απέναντι στην όποια προσπάθεια απαξίωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενώνει την φωνή του με τους άλλους Δήμους της Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 8 Απριλίου 2010 στις 11:45.

Τέλος, στις κινητοποιήσεις, συμμετέχει όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο και η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια: