Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Μερικές διευκρινήσεις την πρότυπη δίκη από τον δικηγόρο Θαλή Μέλφο

1. Πρώτα απ’ όλα, η απόφαση δεν θα εκδοθεί την ίδια μέρα. Αντίθετα, μπορεί να κάνει και πάνω ένα χρόνο. Στην καλύτερη περίπτωση πάντως θα περάσουν αρκετοί μήνες.
2. Όποια και αν είναι η απόφαση (θετική ή αρνητική), η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Θα πρέπει στη συνέχεια να συζητηθούν υποχρεωτικά στα Διοικητικά Εφετεία οι αιτήσεις ακύρωσης που εκκρεμούν και έχει ανασταλεί  η εκδίκασή τους λόγω της πρότυπης δίκης. Με άλλα λόγια, το ΣτΕ δεν θα βγάλει απόφαση για τις αιτήσεις ακύρωσης του συνόλου των Δημοτικών Αστυνομικών, ούτε καν για όσους άσκησαν παρέμβαση στην πρότυπη δίκη. Η απόφαση του ΣτΕ θα αφορά μόνο το νομικό ζήτημα, δηλαδή τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων διατάξεων. Επομένως, όποιος θέλει να επιστρέψει στο Δήμο θα πρέπει αναγκαστικά να περιμένει μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ και στη συνέχεια να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο και να εκδοθεί απόφαση γι’ αυτή.
            3. Όσοι έχουν ασκήσει παρέμβαση στην πρότυπη δίκη, δεν δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δήμο εάν η απόφαση είναι θετική, για τον απλούστατο λόγο ότι η απόφαση για την αίτηση ακύρωσης του καθενός δεν θα εκδοθεί από το ΣτΕ, αλλά από το Διοικητικά Εφετείο. Επομένως, η παρέμβαση στην πρότυπη δίκη ενώπιον του ΣτΕ δεν δημιουργεί τέτοιου είδους δέσμευση, αφού η προσωπική δίκη του καθενός θα γίνει στο Διοικητικό Εφετείο.
Ανεξάρτητα απ’ αυτό, για να γίνουν οι δίκες στα Διοικητικά Εφετεία θα πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την πρότυπη δίκη. Έως τότε, ο καθένας όχι μόνο θα γνωρίζει εάν έχει τοποθετηθεί και σε ποια θέση, αλλά και θα έχει δουλέψει ικανό χρονικό διάστημα στη νέα του θέση, ώστε να σταθμίσει εάν θέλει να επιστρέψει στο Δήμο ή όχι, αν θέλει δηλαδή να συζητηθεί η αίτησή του στο Διοικητικό Εφετείο.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου είναι θετική, και πάλι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στο Δήμο. Είναι δικαίωμά του να μην ενδιαφερθεί για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης και, εάν τυχόν ερωτηθεί από το Δήμο (σενάριο επιστημονικής φαντασίας), πολύ απλά θα δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αφου 1)η ασκηση παρεμβασης στο Στε δεν ειναι δεσμευτικη και δεν σε υποχρεωνει να επιστρεψεις στο δημο αν ειναι θετικη η αποφαση του Στε και 2)η ιδια η αποφαση δεν ειναι δεσμευτικη διοτι θα πρεπει καποιος να απευθυνθει και στο διοικητικο εφετειο για να γυρισει στο δημο η να μην προσφυγει αν ειναι ευχαριστημενος στο νεο φορεα τοποθετησης ΤΟΤΕ Ποια ειναι η διαφορα αυτου που θα ζητησει ασκηση παρεμβασης με αυτον που δε θα ζητησει???