Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Περιπολίες με ποδήλατα στην παραλία της Θεσ/νικης (και) από την ΕΛ.ΑΣ.

Μετά τους δικούς μας συνάδελφους οι οποίοι εδώ και 2 μήνες περιπολούν με ποδήλατα στο πλακόστρωτο της παραλίας θεσ/νίκης, η Αστυνομική διεύθυνση της πόλης πήρε την απόφαση να κάνει κάτι παρόμοιο ή μάλλον ίδιο. Γράφει λοιπόν η εφ. "Καθημερινή" βασιζόμενη σε δελτίο τύπου της ΓΑΔΒ που εστάλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ :

Πάνω από 9.000 άτομα ελέγχθηκαν από πεζές περιπολίες της αστυνομίας το τελευταίο τρίμηνο: Αλλοδαποί το 40% των ελεγχθέντων, αλλά το 67% των συλληφθέντων αλλοδαποί.

Πάνω από 9.000 ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, τα άτομα τα οποία ελέγχθηκαν κατά τις πεζές περιπολίες που διενήργησαν αστυνομικοί σε επιλεγμένα σημεία και κεντρικές οδούς της πόλης, κατά το διάστημα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2009.

Συγκεκριμένα κατά τις 1.479 πεζές περιπολίες που έγιναν με τη συμμετοχή 4.294 αστυνομικών, ελέγχθηκαν 9.215 άτομα, πάνω από 100 την ημέρα, το 60,53% των οποίων ήταν Έλληνες πολίτες και οι υπόλοιποι 3.638 αλλοδαποί.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 349 παραβάσεις από τις οποίες σχεδόν οι μισές, οι 171, αφορούσαν διατάξεις του νόμου περί αλλοδαπών, και από τις υπόλοιπες 178, οι 87 αφορούσαν επαιτεία και οι 26 διατάξεις του τελωνειακού κώδικα.

Συνολικά συνελήφθησαν 404 άτομα, το 4,4% των ελεγχθέντων, και από αυτούς το 67%, οι 273 ήταν αλλοδαποί.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ οι αλλοδαποί είναι δύο στους πέντε ελεγχθέντες, η αναλογία τους στους συλληφθέντες αυξάνεται σε δύο στους τρεις.

Τις ομάδες των πεζών περιπολιών αποτελούν ένστολοι αστυνομικοί οι οποίοι σε καθημερινή βάση, επεμβαίνουν άμεσα βεβαιώνοντας παραβάσεις, ενημερώνουν τους πολίτες γύρω από θέματα αρμοδιότητας τους και νομοθεσίας, εντοπίζουν και αναφέρουν τα ιδιαίτερα αστυνομικά προβλήματα κάθε περιοχής στους αρμόδιους και διενεργούν προληπτικούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας της αστυνομίας έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της αστυνόμευσης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έχει θέσει σε πιλοτική εφαρμογή από τις 12 Ιουλίου και εποχούμενες περιπολίες με ποδήλατο, τις οποίες πραγματοποιούν ένστολοι αστυνομικοί στον ποδηλατόδρομο και στον πεζόδρομο της παραλίας.

Η ΓΑΔΘ ευελπιστεί ότι με τις νέες αυτές περιπολίες, που διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία και ακτίνα δράσης σε σχέση με τις πεζές περιπολίες, θα επιτύχει να έχει ακόμη πιο «ρεαλιστική και ουσιαστική θετική παρέμβαση στην καθημερινότητα πεζών και ποδηλατών»
.

και...εμβαθύνει το troktiko :

Καβαλάνε τα ποδήλατα οι αστυνομικοί στην Θεσσαλονίκη.

Νεαρός δράστης επιχειρεί να διαρρήξει σταθμευμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο στην παραλιακή οδό Μ. Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», όταν γίνεται αντιληπτός από περιπολούμενο αστυνομικό που κινείται με ποδήλατο στο πλακόστρωτο της παραλίας. Ο αστυνομικός ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων της...

Αστυνομίας και αμέσως αποστέλλονται δυνάμεις στο σημείο, αποτρέποντας τον επίδοξο διαρρήκτη να ολοκληρώσει το έργο του.

Το παραπάνω συμβάν καταγράφηκε μόλις πριν από λίγες μέρες και είναι ένα από τα συνήθη περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι ένστολοι αστυνομικοί που περιπολούν με ποδήλατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το μέτρο των εποχούμενων περιπολιών με ποδήλατο εφαρμόζεται πιλοτικά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και μετρά ήδη ένα μήνα δράσης.

Στο πρώτο στάδιο, η νέα αυτή ομάδα απαρτίζεται από επτά αστυνομικούς -πέντε άντρες και δύο γυναίκες, στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ- που θα πραγματοποιούν ανά ζεύγη περιπολίες, κατά τις απογευματινές ώρες, με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα. Η δε ακτίνα δράσης τους εκτείνεται από το Λευκό Πύργο έως το Μέγαρο Μουσικής, κατά μήκος του παραλιακού ποδηλατοδρόμου.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο μέτρο που λειτουργεί δοκιμαστικά από τις 12 Ιουλίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και έρχεται να ενισχύσει τις πεζές περιπολίες», εξήγησε ο Υποδιοικητής του Τμήματος Περιπολιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), Υπαστυνόμος Α’ Σάββας Κόκοτας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το μέτρο αυτό θα πετύχει.

Η ευελιξία κινήσεων, η ταχύτητα και η άμεση πρόσβαση στο σημείο όπου διαπράττεται εγκληματική πράξη, είναι, κατά τον κ. Κόκοτα, τα «ατού» που διαθέτουν οι αστυνομικοί-ποδηλάτες. Όσον αφορά την ανταπόκριση που έτυχε το συγκεκριμένο μέτρο από τους Θεσσαλονικείς, ο ίδιος τόνισε ότι «παίρνουμε θετικά μηνύματα κυρίως από τους ποδηλάτες που κινούνται στο παραλιακό μέτωπο».

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, από τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης εφαρμογής του παραπάνω μέτρου, θα εξαρτηθεί η επέκτασή του και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει κατάλληλη υποδομή για να κάνουν τις …πεταλιές τους οι αστυνομικοί.

Παρ΄όλα αυτα, το ίδιο blog μετά απο καμιά 15αρια αναρτήσεις, <<κράζει>> την όλη προσπάθεια. Διαβάζουμε :

Επικοινωνιακά «παιχνιδάκια» για τους ποδηλάτες – αστυνομικούς…

Με επικοινωνιακά «παιχνιδάκια» προσπαθεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσει την όλη κουβέντα για το «made in USA» μέτρο των αστυνομικών που κινούνται με ποδήλατα.

Στέλνει δελτίο τύπου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και γράφει με το λυρισμό μυθιστορηματογράφου «Νεαρός δράστης επιχειρεί ναδιαρρήξει σταθμευμένο Ι.Χ...
αυτοκίνητο στην παραλιακή οδό Μ. Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», όταν γίνεται αντιληπτός από περιπολούμενο αστυνομικό που κινείται με ποδήλατο στο πλακόστρωτο της παραλίας. Ο αστυνομικός ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και αμέσως αποστέλλονται δυνάμεις στο σημείο, αποτρέποντας τον επίδοξο διαρρήκτη να ολοκληρώσει το έργο του».

Τώρα, γιατί αυτό πρέπει να θεωρείται επιτυχία του μέτρου, μάλλον μόνο ο συντάκτης της ανακοίνωσης θα πρέπει να το εξηγήσει. Δηλαδή αν στη θέση του ποδηλάτη ήταν μία πεζή περιπολία αστυνομικών, ο δράστης δεν θα είχε γίνει αντιληπτός; Το πρόβλημα είναι η έλλειψη αστυνομικών που θα ασχοληθούν με την πάταξη της εκληματικότητας, όχι η έλλειψη αστυνομικών που κάνουν ποδήλατο.

Πριν από πολύ καιρό, είχε εξαγγελθεί το μέτρο του «Αστυνομικού της γειτονιάς». Φιλόδοξο το σχέδιο, πήγε «άπατο», όπως τόσα άλλα. Χρησιμοποιήθηκε όμως μία χαρά στο ενδιάμεσο ως όχημα επικοινωνιακής στρατηγικής. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Η αστυνομία δεν είναι για να χτίζει ο κάθε αστυνομικός διευθυντής την καριέρα του. Ούτε και τα μέτρα είναι για να τον κάνουν δημοφιλή ή να του ανοίγουν τις πόρτες της καριέρας του. Το ζητούμενο ήταν και παραμένει, για να μη χάνουμε το δάσος, τί μπορεί να γίνει για το δύσμοιρο πολίτη που θα δει το σπίτι του άδειο επιστρέφοντας από τις διακοπές του, τον πολίτη που δεν αισθάνεται ασφάλεια για περπατήσει στο δρόμο, και πάει λέγοντας.

Και για να παραφράσουμε λίγο την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης «Νεαρός δράστης …, όταν γίνεται αντιληπτός από περιπολούμενο αστυνομικό που κινείται με ποδήλατο στο πλακόστρωτο της παραλίας. Ο δράστης ανέβηκε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού όπου τον περίμενε συνεργός του και εξαφανίστηκαν, ενώ ο … ποδηλάτης αστυνομικός ακόμα κάνει ποδήλατο…»

Τα σχόλια δικά σας
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: