Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Δ.Θεσ/νίκης: Δημοτικοί αστυνομικοί, ποιοι είναι...

Ο Πέτρος Παπαφίλης είναι 35 χρόνων, απόφοιτος της Νομικής και μιλά τέσσερις ξένες γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Φόρεσε τη στολή του δημοτικού αστυνομικού το 2005, όταν δίνοντας τη μάχη μεταξύ 8.000 υποψηφίων κατατάχθηκε στην πρώτη θέση του σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ.


Της Βαρβάρας Ζούκα

Είναι ένα από τα περίπου 170 στελέχη που επί σειρά ετών υπηρετούν στο δήμο Θεσσαλονίκης το μάλλον παρεξηγημένο θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας, ο οποίος πλέον βρίσκεται υπό κατάργηση. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι δημοτικοί αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης είναι άνθρωποι νέοι, με υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι προσλήφθηκαν κάτω από διαφανείς διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά είναι από τους πρώτους που οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν την ενσωμάτωση της Δημοτικής στην Ελληνική Αστυνομία.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για πλατιά μερίδα του κόσμου ο ρόλος του δημοτικού αστυνομικού εξαντλείται στη βεβαίωση παραβάσεων για παράνομη στάθμευση. Η εικόνα αυτή όμως φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να αδικεί τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, τα οποία λειτουργώντας πέρα από το στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων τους προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας σειρά προγραμμάτων που απευθύνονται σε πολίτες κάθε ηλικίας.

«Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τη Δημοτική Αστυνομία με την κοινωνία της πόλης. Θελήσαμε να αξιοποιήσουμε τα πτυχία μας, αναπτύσσοντας δράσεις που πιστεύαμε ότι είχαν πολλά να προσφέρουν στους Θεσσαλονικείς», λέει η πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών Βάσω Πασχαλίδου.

Σε αυτό το πλαίσιο η Σμαρώ Παπαμιχαήλ, πτυχιούχος Φιλολογίας, μαζί με άλλους τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς, που είναι επίσης απόφοιτοι Παιδαγωγικών σχολών, ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας στα σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο κάθε χρόνο συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 μαθητές, περιελάμβανε από προβολές οπτικοακουστικού υλικού μέχρι και την οργάνωση παιχνιδιών βιωματικού χαρακτήρα, που στο σύνολό τους τα είχαν επεξεργαστεί οι δημοτικοί αστυνομικοί.
Μία δεύτερη ομάδα δημοτικών αστυνομικών ανέλαβε την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, τα οποία απευθύνονταν σε επαγγελματίες οδηγούς της πόλης. Δημοτικός αστυνομικός, που είναι και εκπαιδευτής του ΕΚΑΒ, είχε αναλάβει τα μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών, στελέχη με πτυχία σε ξένες φιλολογίες παρέδιδαν μαθήματα αγγλικών, ενώ γίνονταν και μαθήματα στον τομέα της τουριστικής γεωγραφίας από δημοτική αστυνομικό που έχει τελειώσει το Ιστορικό-Αρχαιολογικό.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

«Οι δημοτικοί αστυνομικοί ερχόμαστε δυστυχώς σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο της φτώχειας και της ανθρώπινης δυστυχίας», λέει ο Θεόδωρος Θωμαΐδης, ένα από τα στελέχη του οργάνου που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη να παρέχουν κατ’ οίκον εξυπηρέτηση σε ανήμπορους πολίτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας μόνον μέσα στο περασμένο έτος έγιναν 2.280 κατ’ οίκον επισκέψεις σε δημότες, που αδυνατούν να μετακινηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. «Η ανάγκη για κατ’ οίκον επισκέψεις, ώστε να εξυπηρετηθούν ανήμποροι συμπολίτες μας, πολλαπλασιάστηκε, από τότε που άρχισε η διαδικασία των απογραφών των συνταξιούχων. Καθημερινά, όπως ακριβώς οφείλουμε, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης ή είναι βαριά ασθενείς είτε στο σπίτι τους είτε και στα νοσοκομεία», προσθέτει ο κ. Θωμαΐδης.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

Η Δημοτική Αστυνομία είναι από τις πρώτες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που προσέφεραν στους πολίτες τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για ευρύ φάσμα υποθέσεών τους. Το σχεδιασμό της ιστοσελίδας, μέσω της οποίας γίνεται η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, τον ανέλαβε ο δημοτικός αστυνομικός Βαγγέλης Αντωνιάδης, ο οποίος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην εφαρμοσμένη πληροφορική.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, συνεπικουρούμενος και από άλλους δημοτικούς αστυνομικούς, που επίσης έχουν άριστη γνώση στο χειρισμό υπολογιστών, ανέπτυξε περίπου δέκα εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από την υπηρεσία, βελτιώνοντας τη λειτουργία της, όπως είναι ενδεικτικά οι διαδραστικοί χάρτες για την ελεγχόμενη στάθμευση ή τη διαχείριση του προβλήματος με τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

Και για τον ίδιο το δήμο, όπως έχει επισημάνει ο Γιάννης Μπουτάρης, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα, αφού θα σημάνει την απώλεια εσόδων της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η κρατική χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση ολοένα και περικόπτεται.

Εξάλλου πολλές από τις παρεμβάσεις που σχεδίαζε η δημοτική αρχή σε διάφορα επίπεδα τίθενται εν αμφιβόλω, καθώς προϋπέθεταν αυστηρή αστυνόμευση. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αλλαγή στο σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, την οποία προωθεί η διοίκηση του δήμου, καθώς κατά γενική παραδοχή καμία καινούργια ρύθμιση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, εάν δεν υπάρξει ισχυρή παρουσία δημοτικών αστυνομικών.

Εξάλλου εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ούτε το δίκτυο των πεζοδρομήσεων, που έχει σχεδιαστεί για το κέντρο της πόλης, καθώς, όπως έδειξε το πρόσφατο παράδειγμα της Αγίας Σοφίας, όταν δεν αστυνομεύονται οι παράπλευροι δρόμοι, προκύπτουν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα.

Μόλις πρόσφατα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας μουσικής κατά περίπτωση μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα. Για την αποφυγή οχλήσεων προς τους περιοίκους είχε τεθεί ως αναγκαία προϋπόθεση η ενεργοποίηση ελέγχων από την πλευρά της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία ωστόσο καταργείται.

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Οι δημοτικοί αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης είναι 172 και ασκούν 30 αρμοδιότητες. Κατά την περασμένη χρονιά βεβαίωσαν 88.562 παραβάσεις σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα και προχώρησαν σε 15.918 αφαιρέσεις πινακίδων. Μεταξύ άλλων 4.116 παραβάσεις αφορούσαν στάθμευση σε διπλή σειρά, 11.315 παράνομες σταθμεύσεις επάνω σε πεζοδρόμια, πλατείες και ποδηλατόδρομους και 2.494 παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων που είχαν αποκλείσει ράμπες ΑμΕΑ. Μόνον η ποδηλατική ομάδα των δημοτικών αστυνομικών, που είναι και η πρώτη που συστάθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, βεβαίωσε μέσα στο 2012 συνολικά 2.247 παραβάσεις.

Πέρυσι η Δημοτική Αστυνομία διεκπεραίωσε 8.988 αιτήματα πολιτών, εκ των οποίων το 45% αφορούσε θέματα παράνομης στάθμευσης, το 16,5% παράνομου εμπορίου, το 9% καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, το 5% προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και το 2% θέματα καθαριότητας και πρασίνου. Σε ποσοστό 15% οι πολίτες που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία ζήτησαν την παροχή κατ’ οίκον εξυπηρέτησης από κάποιον δημοτικό αστυνομικό. Μέσω διαδικτύου διεκπεραιώθηκαν 348 αιτήματα πολιτών, εκ των οποίων 112 αφορούσαν το τμήμα της τροχαίας, 193 το τμήμα της γενικής αστυνόμευσης, ενώ τα υπόλοιπα 43 ήταν γενικής φύσης.

Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας εντόπισαν 312 οχήματα που είχαν εγκαταλειφθεί σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη και πραγματοποίησαν 320 ελέγχους για παράνομη διαφήμιση.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την πάταξη του παραεμπορίου πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.500 έλεγχοι και έγιναν 2.652 κατασχέσεις προϊόντων. Επιπλέον κατά την περσινή χρονιά εντοπίστηκαν έντεκα αποθήκες που λειτουργούσαν παράνομα, από τις οποίες κατασχέθηκαν 172.437 προϊόντα μαϊμού.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πέρυσι έγιναν 1.892 έλεγχοι και διαβιβάστηκαν 660 δικογραφίες για διάφορες παραβάσεις. Η Δημοτική Αστυνομία προχώρησε σε 1.108 σφραγίσεις και αποσφραγίσεις καταστημάτων, ενώ συντάχθηκαν 857 φύλλα ελέγχου για καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων.

ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Η απουσία από τους δρόμους της πόλης των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι την τελευταία εβδομάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, είναι ήδη εξαιρετικά εμφανής. Το πρόβλημα με την παράνομη στάθμευση έχει διογκωθεί, αφού απουσία ελέγχων δεκάδες ασυνείδητοι οδηγοί εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους ακόμη και επάνω σε πλατείες και πεζοδρόμια ή μπροστά από τις ράμπες των ατόμων με αναπηρίες.


Τα ταξί εξάλλου, τα οποία μετά τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας είχαν σταματήσει να σταθμεύουν άτακτα, επανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες τις λεωφορειολωρίδες της οδού Τσιμισκή, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών που χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία.


Οι παράνομοι μικροπωλητές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης, άρχισαν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους, απλώνοντας… σεντόνια σε εμπορικούς δρόμους, σε κεντρικές πλατείες, ακόμη και στην παραλία.

(Aναδημοσίευση από : makthes.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: