Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ξάνθη: Το πρωτοδικείο «παγώσε» τη διαθεσιμότητα !

Το «πάγωμα» ουσιαστικά της εφαρμογής της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων αορίστου χρόνου του Δήμου Ξάνθης, επιφέρει η έκδοση προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης την Τετάρτη, σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι 14 υπάλληλοι που εμπίπτουν στις διατάξεις του Μνημονίου.

Σύμφωνα με το xanthipress.gr, το Μονομελές Πρωτοδικείο, όρισε την 16η Ιανουαρίου ως ημερομηνία συζήτησης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων -ενόψει κύριας αγωγής - που κατέθεσαν οι 14 υπάλληλοι αορίστου χρόνου του Δήμου Ξάνθης που καλούνται να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα, όμως, εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου – τουλάχιστον - μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης Δημήτρης Γαλανόπουλος, μιλώντας στο XanthiPress.gr ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη απόφαση πανελλαδικά που αποτελεί σημαντικό βήμα για τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας.

Η απόφαση, έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς συμπίπτει με την προώθηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις Δημάρχων που αρνούνται να υπογράψουν τις απαραίτητες διαπιστωτικές πράξεις.

Μάλιστα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει πάρει το δρόμο της για τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθώς υπεγράφη, μετά τους υπουργούς της κυβέρνησης και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αίρονται τα εμπόδια για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, και της άρνησης ορισμένων δημάρχων να δώσουν τα στοιχεία με τους υπαλλήλους που υπάγονται στο καθεστώς (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Διοικητικού Κλάδου και με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου).

Μετά την εξέλιξη αυτή, δεν απαιτείται πλέον η υπογραφή των δημάρχων στις διαπιστωτικές πράξεις των δημοτικών υπαλλήλων που θα τεθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά έτσι ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και θα ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων εντός του 2012, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

(Αναδημοσίευση από : tvxs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: