Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Αντιπεριφερειάρχης Θεσ/νίκης : «Η διοίκηση του Δ.Θ. εκτίθεται για μια ακόμα φορά»

Ενστάσεις για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και αρνητική τοποθέτηση για τους ποδηλατόδρομους στη Λεωφόρο Νίκης και την Μεγάλου Αλεξάνδρου εξέφρασαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και παράγοντες των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες μεταβιβάστηκε τον Αύγουστο του 2011 η αρμοδιότητα έγκρισης αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων για μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Σχετικά με τις προτάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας οι υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι έχει δοθεί μια προσωρινή άδεια πιλοτικής εφαρμογής και έχει ζητηθεί από το δήμο, σύμφωνα και με την έκθεση της Τροχαίας, να δημιουργηθεί μια λωρίδα διέλευσης έκτακτων περιστατικών και τόνισαν ότι η υφιστάμενη κατάσταση έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη επιβάρυνση στην κυκλοφορία των οδών Π. Μελά και Τσιμισκή, καθώς δυσχεραίνει κατά πολύ τη διαμπερή κάθετη διέλευση της κυκλοφορίας.

Για το αίτημα μεταφοράς του ποδηλατοδρόμου της Λεωφόρου Νίκης από το πλακόστρωτο στο οδόστρωμα που έχει υποβάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες τόνισαν ότι η αρνητική απάντηση που έχουν δώσει υπαγορεύεται από το γεγονός ότι :

1) Υπάρχει θέμα ασφάλειας για τους ποδηλάτες οι οποίοι από το υπερυψωμένο πλακόστρωτο θα είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο οδόστρωμα και να είναι άμεσα εκτεθειμένοι στην κοινή κυκλοφορία των οχημάτων

2) Εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας του Δήμου να αστυνομεύσει την παράνομη στάθμευση στη μία λωρίδα της Λ. Νίκης, η προτεινόμενη μεταφορά του ποδηλατοδρόμου θα οδηγούσε στην απώλεια μιας λωρίδας κυκλοφορίας για τα οχήματα και ουσιαστικά θα άφηνε τη Λ. Νίκης με μία λωρίδα κυκλοφορίας, αυξάνοντας την ήδη πολύ μεγάλη επιβάρυνση της κυκλοφορίας, καθώς αποτελεί τον κύριο άξονα διέλευσης από τη δυτική, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Για το αίτημα δημιουργίας ποδηλατοδρόμου στη Μ. Αλεξάνδρου και την αρνητική απάντηση που έχει δοθεί, ανέφεραν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας για τους ποδηλάτες καθώς θα κινούνται δίπλα σε οχήματα τα οποία αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την ασφάλειά τους, ενώ επίσης δημιουργείται πρόβλημα στα σημεία των στάσεων λεωφορείων .

Τέλος, για το θέμα των μονοδρομήσεων στις οδούς Μ. Μπότσαρη και Π. Συνδίκα, τονίστηκε ότι το θέμα δεν τέθηκε ευθέως από το δήμο αλλά μέσω το Μετρό και εκφράστηκε η αρνητική εισήγηση της ΠΚΜ στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς αυτό θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για αύξηση της παράνομης στάθμευσης και γιατί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αδρανοποιούνται κρίσιμες οδικές αρτηρίες.

Κατά την τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας μεταξύ άλλων τόνισε: "η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι για μια ακόμα φορά ελλιπώς ενημερωμένη και εκτίθεται. Οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης έχουν απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για μεταφορά του ποδηλατοδρόμου της Λεωφόρου Νίκης στις 18 Απριλίου του 2012 και για τον ποδηλατόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012, για όλους τους λόγους που ανέφεραν στις εισηγήσεις τους οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες. Ούτε καθυστερούμε, ούτε δεν απαντάμε. Αν η διοίκηση του δήμου θέλει να επιμένει στην γνωστή πια τακτική της μετάθεσης ευθυνών, για να καλύψει τη δική της ανικανότητα και να κοκκορομαχεί σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για όλους μας, ας συνεχίσει μόνη της".

(Αναδημοσίευση από : thestival.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: