Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Ποιος "έφαγε" τον πρόεδρο του ΣΕΔΘ;

Μέσα από καυγάδες, έντονο παρασκήνιο και… συντροφικά μαχαιρώματα ήρθε η αλλαγή στην ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης.


Όλα ξεκίνησαν όταν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΔΘ ο Ηλίας Μανουσαρίδης ζήτησε τη διενέργεια νέων εκλογών σε διάστημα μόλις δεκαοκτώ μηνών από την προηγούμενη αναμέτρηση. Η πρότασή του αυτή, η οποία αντίκειται στο καταστατικό του οργάνου, αποτέλεσε την αφορμή, ώστε να ενωθούν τα στελέχη τριών διαφορετικών παρατάξεων και να θέσουν θέμα αναδιάρθρωσης του προεδρείου.

Το αίτημα για την αναδιάρθρωση υποστήριξαν ο Τάσος Κυριακίδης από τη ΔΑΚΕ, ο Μαρίνος Σαρηγιαννίδης από τη ΔΕΕ, καθώς και ο Σωτήρης Βάιος από την ΑΚΕ. Η συγκεκριμένη πρόταση υπερψηφίστηκε και από τα υπόλοιπα τρία στελέχη των παρατάξεων αυτών, τους Νίκο Αποστόλου, Μαρία Βασιλείου και Κώστα Φούντα αντίστοιχα. Καθώς για να υπερισχύσει η πρόταση για την αναδιάρθρωση απαιτούνταν επτά ψήφοι στο σύνολο των δεκατριών μελών του διοικητικού συμβουλίου, σε ρόλο ρυθμιστή πέρασε η Βίκυ Νάκου από την παράταξη «Φτάνει πια».

Η κ. Νάκου, η οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφια με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και στη συνέχεια με τη Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε την πρόταση για την αναδιάρθρωση του προεδρείου, η οποία και οδήγησε στην ανατροπή της διοίκησης Μανουσαρίδη. Για την απόφασή της αυτή, πάντως, επικρίθηκε σφόδρα από το συντονιστικό όργανο του «Φτάνει πια», το οποίο ουσιαστικά την έθεσε εκτός συνδυασμού. «Η Βίκυ Νάκου δεν μας εκφράζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Φουντούκης, στέλεχος της ίδιας παράταξης, που παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στη λογική της εναλλαγής εκλεγμένων προσώπων στα όργανα διοίκησης. «Δυστυχώς, η νέα διοίκηση του συλλόγου είναι ένα κατασκεύασμα που προέκυψε με… εξ άνωθεν εντολές. Πρόκειται για μια εργοδοτική διοίκηση, που πρέπει να ανατραπεί μέσα από τη διενέργεια νέων εκλογών», σχολίασε ο κ. Φουντούκης.

Τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΔΘ κατέλαβε ο Παναγιώτης Κιοσσές, ο οποίος στην επίμαχη ψηφοφορία ψήφισε λευκό. Την πρόταση του Ηλία Μανουσαρίδη για τη διενέργεια νέων εκλογών υποστήριξαν τα άλλα δύο στελέχη της ΔΑΣ, Γαβρίλος Ανδρονικίδης και Σμαρώ Ζαχαριάδου, ο Κώστας Ξανθόπουλος από τη ΔΕΕ και ο Νέστορας Τζουμαλάκος από την ΑΚΕ.

Η ανατροπή της διοίκησης του Ηλία Μανουσαρίδη είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν, καθώς αρκετά στελέχη του ΣΕΔΘ θεωρούν ότι η παράταξη της ΔΑΣ λειτουργεί σε απόλυτη συνεννόηση με το ΚΚΕ και ενίοτε υιοθετεί ακραία μέτρα διεκδίκησης.

Στην επίμαχη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Μανουσαρίδης είχε ζητήσει να γίνει αναφορά στον εισαγγελέα για τους διαγωνισμούς στον τομέα της καθαριότητας, πρωτοβουλία που ανακοίνωσε λίγο αργότερα η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Σαφώς έχουμε την κομματική και τη συνδικαλιστική μας ταυτότητα, αλλά δεν ανήκουμε σε κανέναν ούτε και δεχόμαστε εντολές από πολιτικές παρατάξεις», σχολίασε δηκτικά ο νέος πρόεδρος του ΣΕΔΘ Σωτήρης Βάιος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει ενωτικά με μόνο γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. «Είμαστε αντίθετοι στη λογική της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και μόνος στόχος μας είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο Τάσος Κυριακίδης.

Για καθαίρεση του Ηλία Μανουσαρίδη από «εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές» κάνει λόγο η παράταξη της ΔΑΣ, η οποία πίσω από την ενέργεια αυτή βλέπει συντονισμένη προσπάθεια ώστε να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Είναι γνωστή η στάση των παρατάξεων που μεθόδευσαν να πεταχτεί έξω από το προεδρείου του ΣΕΔΘ η ΔΑΣ. Η είσοδος ιδιωτών στην ανακύκλωση και στο μηχανουργείο είναι για αυτούς ‘ευλογία’ που θα λύσει προβλήματα, ενώ για τη μη καταβολή μισθών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων θεωρούν ότι φταίνε πότε οι υπηρεσίες του δήμου και πότε η πάρεδρος, αλλά ποτέ η διοίκηση», τονίζουν στελέχη της ΔΑΣ, που καταγγέλλουν ότι το νέο προεδρείο του συλλόγου προέκυψε έπειτα από ωμή παρέμβαση κορυφαίων στελεχών της δημοτικής αρχής.

(Αναδημοσίευση από: thestival.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: