Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Υγειονομική διάταξή του Υπουργείου υγείας για τους λαθρομετανάστες. Εμπλέκεται και πάλι η Δημοτική Αστυνομία.

Διαβάστε τι προβλέπει η νέα -υγειονομική- διάταξη του Υπ. Υγείας Α. Λοβέρδου για τους λαθρομετανάστες :


Την καθιέρωση πιστοποιητικού υγείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, προβλέπει η Υγειονομική Διάταξη που ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την Κυριακή για θέματα εργασίας και διαμονής των λαθρομεταναστών.

Οι έξι άξονες στους οποίους στηρίζεται η υγειονομική διάταξη, η οποία παρουσιάστηκε προβλέπουν τα εξής:

- Θα ερευνηθούν και θα διαπιστωθούν ποιες είναι οι μολυσματικές ασθένειες που μεταφέρουν κάποιοι από τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα

- Θα διενεργούνται υποχρεωτικοί έλεγχοι σε όλους του μετανάστες, και όχι προαιρετικοί, όπως ήταν μέχρι τώρα

- Θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία ειδικοί χωροί που θα φυλάσσονται από την αστυνομία και στους οποίους θα μεταφέρονται όλοι οι μετανάστες που αντιμετωπίζουν κάποια μολυσματική ασθένεια

- Θα υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στην απασχόληση έτσι ώστε να μην εργάζονται μετανάστες σε θέσεις που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία

- Κλιμάκια αστυνομικών σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ελέγχουν με κινητές μονάδες λαθρομετανάστες

- Θα δημιουργηθεί μια γραμμή επικοινωνίας όπου ο πολίτης θα μπορεί να καλεί και να δίνει στοιχεία και πληροφορίες για διαμερίσματα οπού στοιβάζονται δεκάδες αλλοδαποί κάτω από άθλιες συνθήκες ή χώροι όπου μαζεύονται πολλοί μετανάστες και αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Όπως δήλωσε και ο Α. Λοβέρδος, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ακόμα και 1000 % μολυσματικές ασθενείες όπως το AIDS. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και πολύ μολυσματικές ασθένειες που εδώ και πολλά χρόνια είχαν χαθεί από την Ελλάδα και όλα αυτά οφείλονται στην ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το πρώτο κέντρο υποδοχής μεταναστών θα λειτουργήσει πριν τις εκλογές, ενώ όσον αφορά στις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ήταν κατηγορηματικός.

"Δεν θα υποκύψω και δεν θα υποχωρήσω σε λαϊκισμούς από ένα κομμάτι της αυτοδιοίκηση και της περιφερείας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το Πιστοποιητικό υγείας

Πιστοποιητικό υγείας θεσπίζεται για τους μετανάστες που εισέρχονται νομίμως ή μη στη χώρα μας. Λαθρομετανάστες που διαπιστώνεται ότι πάσχουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, όπως SARS, Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, Χολέρα, Διφθερίτιδα, Ενεργός φυματίωση, Πανώλη, Ευλογιά, Κίτρινος πυρετός, πολυομυελίτιδα, σύφιλη, λέπρα κα., θα μπαίνουν σε καραντίνα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Τα νοσοκομεία όπως και τα τμήματα υγείας των Περιφερειών της χώρας υποχρεούνται να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για απομόνωση, περιορισμό-καραντίνα και νοσηλεία των μεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα –χώροι που να προδιαγραφές ασφαλούς ιατρικής αντιμετώπισης αλλά και φύλαξης των νοσηλευομένων.

Ευθύνες στους πολίτες που "καλύπτουν" λαθρομετανάστες

Παράλληλα, με την υγειονομική διάταξη απαγορεύεται η απασχόληση ατόμων, που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα όπως και η παραχώρηση οικιών. "Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εργαζόμενους που είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας" αναφέρεται στη διάταξη.

Δίνεται ωστόσο τρίμηνη προθεσμία σε όλους όσοι απασχολούν στην εργασία τους λαθρομετανάστες χωρίς να γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό αλλά και σε όσους παραχωρούν οικίες ή οικήματα για στέγασή τους.

Έτσι, από 1ης Ιουλίου όλοι οι μετανάστες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πιστοποιητικό υγείας, το οποίο περιλαμβάνει: α) υπηκοότητα, β) επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, γ) ακριβή ημερομηνία και χρόνος γέννησης, δ) φωτογραφία, ε) αποτυπώματα, στ) διεύθυνση κατοικίας.

Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας, η Γεν. Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΣΔΟΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τη Δευτέρα η τροπολογία

Εξάλλου τροπολογία, που θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης ανά ηπειρωτική περιφέρεια, καταθέτει τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όπως προανήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega".

Η τροπολογία γίνεται σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τη δημιουργία κέντρων κράτησης από τοπικούς παράγοντες.

O υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλοι οι παράνομοι θα φύγουν σταδιακά από την Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας τη στάση περιφερειαρχών που αρνούνται τα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αν δεν το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, θα υποστούμε τις συνέπειες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε τη σοβαρότητα του ζητήματος των μεταναστών και προειδοποίησε όποιον προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την υπόθεση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Επιχείρηση σκούπα «Αθηνά»

Με την κωδική ονομασία «Αθηνά» είναι γνωστό το σχέδιο του Μ. Χρυσοχοΐδη, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα». Το όνομα της επιχείρησης δόθηκε σε μία προσπάθεια να τονισθεί η αναγέννηση του κέντρου... Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο περιλαμβάνει την σύλληψη και τον επαναπατρισμό 800.000 παράνομων μεταναστών.

Στο μεταξύ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αστυνόμευση του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, από τις 28 έως το πρωί της 31ης Μαρτίου προσήχθησαν 1.918 αλλοδαποί, από τους οποίους συνελήφθησαν συνολικά 420 άτομα.

Από αυτά, 186 άτομα συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα (ναρκωτικά, κλοπές, ληστείες, καταδικαστικές αποφάσεις κ.α.) και 234 άτομα για διοικητική απέλαση, καθόσον δεν είχαν έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Επιπλέον συντάχθηκαν 63 εκθέσεις αρχής σε βάρος ισάριθμων αλλοδαπών γυναικών για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων ατόμων.

(Αναδημοσίευση από : nooz.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: