Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

41o Τακτικό Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ : Τοποθέτηση ΣΔΑΘ

Όπως είναι ήδη γνωστό ξεκίνησαν οι εργασίες του 41ου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η πρώτη ημέρα ήταν μια πιστή αντιγραφή της αντίστοιχης πρώτης του Συνεδρίου του 2009 στον Πλατανιά Χανίων. Σαν να μην πέρασε μια ημέρα, σαν να μην συνέβη τίποτα οι παρατάξεις αποδεικνύονται δυστυχώς κατώτερες των περιστάσεων και των προσδοκιών των εργαζομένων. 


Γνωρίζουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν δυνατά επιχειρήματα που δικαιολογούν, κατά τη γνώμη τους , τη στάση τους. Ας μας συγχωρήσουν αλλά εμείς δεν τα κατανοούμε. Λαμβάνουμε μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου ανήσυχοι,απαισιόδοξοι, αλλά ελπίζοντας σε κάτι που αυτή τη χρονική στιγμή μοιάζει άπιαστο όνειρο, Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε προβάλλοντας τα θέματα που οι εργαζόμενοι μας εμπιστεύτηκαν να διαχειριστούμε και μέρος αυτής της προσπάθειας ήταν και η παρέμβαση μας στις σημερινές εργασίες.

Ακολουθεί το video από τη σημερινή τοποθέτηση του Γραμματέα του ΣΔΑΘ κ. Θ. Θωμαΐδη για την δημοτική αστυνομία από το βήμα του 41ου Συνεδρίου :Για το λόγο ότι ο ήχος του video δεν ήταν καλός, έχουμε ανεβάσει παρακάτω όλη την ομιλία του κ Θωμαϊδη : 

 Συνάδελφοι,
μπορεί να πέρασαν μόλις τρία χρόνια από το Συνέδριο των Χανίων και κάπου 18 μήνες από το ενδιάμεσο της Αθήνας ωστόσο οι εξελίξεις και οι αλλαγές που προέκυψαν είναι τόσο καταλυτικές που μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, μια νέα εποχή.
Είναι περιττό να περιγράψουμε κι εμείς την όλη κατάσταση την οποία οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βιώνουμε στην καθημερινότητα μας. Είναι όμως αναγκαίο για το Συνέδριο και για το μέλλον του συνδικαλιστικού χώρου να αναλυθούν με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και κυρίως υπευθυνότητα οι πραγματικοί λόγοι που μας οδήγησαν εδώ , να αναγνωριστούν τα λάθη και οι πιθανές παραλείψεις μας και να προχωρήσουμε με το βλέμμα μπροστά και με ξεκάθαρες θέσεις σε νέους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αν ακόμα και αυτή τη στιγμή ταμπουρωθούμε στα κομματικά μετερίζια και αναλωθούμε σε εσωστρεφείς άγονες διαμάχες είναι σίγουρο πως θα βρεθούμε πάλι ανέτοιμοι απέναντι στις επιθέσεις αλλά και εκτεθειμένοι στα μάτια των εργαζομένων που ας μην ξεχνάμε εκπροσωπούμε με δική τους εντολή.
Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία είναι γνωστό πως πέρα από τα προβλήματα που προέκυψαν από την μνημονιακή πολιτική και αφορούν όλους, έχουν να αντιμετωπίσουν και μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά την κοινωνία. Τα προβλήματα καθημερινής παραβατικότητας που καλούμαστε να ελέγξουμε σε συνδυασμό με την φτώχια, την ανέχεια, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι σε κάθε είδους αρχή, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που ανά πάσα στιγμή μια σπίθα είναι ικανή να προκαλέσει καταστροφική ανάφλεξη. Το ότι δεν έχει συμβεί ακόμα είναι καθαρά θέμα συγκυρίας αλλά και αυτοπροστασίας.
Επειδή όμως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στη τύχη και στα ευχολόγια πρέπει να βρούμε τρόπους να προστατέψουμε τους συναδέλφους μας αλλά και το επάγγελμα μας. Πιστεύουμε ότι το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων και δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να έχει διπλή κατεύθυνση.
Πρώτον την προστασία της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας των εργαζομένων και δεύτερο την υπεράσπιση του δικαιώματος της οικογενειακής γαλήνης και συνοχής με την απάλειψη των εξαιρέσεων του άρθρου 224 που αναγκάζουν εδώ και χρόνια δεκάδες συναδέλφους να υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους.
Τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις και οι προπηλακισμοί εις βάρος συναδέλφων κατά τη διάρκεια ελέγχων ή κατασχέσεων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η αρμοδιότητα του ελέγχου του παράνομου υπαίθριου εμπορίου χρήζει επανεξέτασης αφού συνδέεται πλέον άμεσα με τη λαθρομετανάστευση αλλά και το οργανωμένο έγκλημα. Ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα η παρουσία της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη αλλά συγχρόνως δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις για τον χαρακτήρα και τον ρόλο που πρέπει να έχει η Δημοτική Αστυνομία.
Η καθημερινή έκθεση των συναδέλφων σε κινδύνους που προέρχονται είτε από την άσκηση σωματικής βίας είτε από τις μεταδοτικές ασθένειες που εμφανίστηκαν εσχάτως, δεν αποτέλεσε δυστυχώς επαρκή λόγο ώστε να συμπεριληφθούν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μια απόφαση που πρέπει να την ανατρέψουμε με κάθε μέσο και να διεκδικήσουμε την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις κρίσεις της ιεραρχίας. Σε λίγες ημέρες από σήμερα τα υπηρεσιακά συμβούλια θα βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο όταν θα κληθούν να τοποθετήσουν τους νέους προϊσταμένους της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς υπάρχει σύγκρουση των διατάξεων του 4024/2011 με τον 3731 και δεν έχει εκδοθεί το απαραίτητο Π.Δ που θα δώσει λύση . Το θέμα είναι πιθανό να αφήσει ακέφαλες όλες τις υπηρεσίες ενώ και εκεί που θα ληφθούν αποφάσεις θα υπάρχουν ενστάσεις και προσφυγές.
Με την ψήφιση νέου κώδικα εργαζομένων στους ΟΤΑ πρέπει να επανεξεταστεί το άρθρο 224 που εξαιρεί τους Δημοτικούς Αστυνομικούς από δικαιώματα σε μετατάξεις . Η επέκταση της συνυπηρέτησης και στους Δημοτικούς Αστυνομικούς είναι ένα θετικό βήμα, παρά τη σύγχυση που έχει επικρατήσει με τη λάθος διατύπωση της αιτιολογικής έκθεσης, πρόβλημα που ελπίζουμε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή της διάταξης. Εντούτοις η κατάργηση και των υπολοίπων εξαιρέσεων θα βοηθήσει δεκάδες οικογένειες συναδέλφων να περιορίσουν τα έξοδα διαβίωσης τους που πλέον βρίσκονται σε οριακό αν όχι αρνητικό επίπεδο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή και οργανωμένη διεκδίκηση των αιτημάτων μας αποτελεί η ενεργοποίηση της Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με πλήρη σύνθεση ,τακτικές συνεδριάσεις και επαφές με τα πρωτοβάθμια σωματεία ώστε να οργανώνει και να κωδικοποιεί το σύνολο των ενεργειών που θα στοχεύουν στην προώθηση και επίλυση των προβλημάτων.
Με τις σκέψεις αυτές σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του 41ου Συνεδρίου.

Θυμίζουμε ότι οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή 27/4, ημέρα κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την συγκρότηση των οργάνων της Ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: