Με το Αρ.πρωτ. οικ. 3371/2012 έγγραφο του Υπ. Οικ. έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ προτίθεται να προβεί στον καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου με την μέθοδο της αυτοπρόσωπης εμφάνισής τους στα πιστωτικά ιδρύματα.
Επειδή η Υπηρεσία δεν διαθέτει πανελλαδικά δίκτυο επαφής με τους συνταξιούχους αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη να καταγράψει τους αποδεδειγμένα ανίκανους που δεν μπορούν να προσέλθουν στα καταστήματα των τραπεζών αλλά και δεν έχουν την δυνατότητα (αδυναμία υπογραφής κ.λ.π) να εξουσιοδοτήσουν άλλα πρόσωπα για να τους καταγράψουν στις αρμόδιες υπηρεσίες (Υ.Δ.Ε -Νομαρχιών- Γ.Λ.Κ. ).
Για τον λόγο αυτό και για την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας της συγκεκριμένης «ευαίσθητης» ομάδας συνταξιούχων, η Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ έκρινε σκόπιμο να ζητήσει την έμπρακτη συμπαράσταση των εργαζόμενων των Δήμων και Κοινοτήτων στην διαδικασία της καταγραφής. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι Δήμοι όλης της χώρας θα πρέπει να ορίσουν υπαλλήλους τους ή αιρετούς (π.χ αντιδημάρχους) οι οποίοι, αφού προσκληθούν από τους ανάπηρους συνταξιούχους, θα μεταβαίνουν στους τόπους κατοικίας τους και θα τους καταγράφουν στο ειδικό δελτίο που θα έχει αποσταλεί από την Υπηρεσία στους συνταξιούχους.
Με το ΥΠ.ΕΣ. 9426/13.03.2012 «Καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου» επισημαίνεται ότι η συνδρομή των Δήμων της χώρας στο συγκεκριμένο έργο που υλοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών, με τη διάθεση των αναγκαίων ανθρώπινων πόρων και άλλων υποδομών τους για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοπρόσωπης ή δι' εξουσιοδοτημένων προσώπων παρουσίας στους ορισθέντες τόπους καταγραφής, συνάδει τόσο με τη φιλοσοφία που διαπνέει το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (ν. 3852/2010) σε ό,τι αφορά την κοινωνική αποστολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και με ειδικότερες διατάξεις, οι οποίες υπαγορεύουν την ανάγκη οργάνωσης υπηρεσιακών δομών για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις υπηρεσίες (άρθρο 98 του ίδιου νόμου).
Με το έγγραφο του Υπ. Οικ. Αριθ. Πρωτ: 31633/2012 ορίστηκε ότι η καταγραφή θα αρχίσει από την 15/03/2012 και θα διαρκέσει δύο μήνες δηλαδή έως την 15/05/2012.
Από υπάλληλο Ο.Τ,Α. θα γίνει καταγραφή μόνο στις περιπτώσεις των αποδεδειγμένα ανίκανων να προσέλθουν στα καταστήματα των Τραπεζών οι οποίοι όμως δεν έχουν και τη δυνατότητα (π.χ.κατάκοιτοι, αδυναμία υπογραφής κλπ.) να εξουσιοδοτήσουν άλλα πρόσωπα για να τους καταγράψουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υ.Δ.Ε. Νομαρχιών – Γ.Λ.Κ).
Στις περιπτώσεις αυτές, οι υπάλληλοι ή αιρετοί που θα έχουν οριστεί από τους κατά τόπους Δήμους ως αρμόδιοι για την καταγραφή, θα μεταβαίνουν, ύστερα από πρόσκληση των ως άνω ανίκανων συνταξιούχων, στους τόπους κατοικίας τους και θα τους καταγράφουν παραλαμβάνοντας από αυτούς το ειδικό έγγραφο που έχει αποσταλεί στους συνταξιούχους από την Υπηρεσία Συντάξεων , το οποίο φέρει τον κωδικό αριθμό καταγραφής και στέλνοντάς το με τηλεομοιοτυπία (fax) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕ.ΠΥ.Ο) στους αριθμούς 2J0-48.02.029, 210-48.02.039.
Συγκεκριμένα με φαξ, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπ. Οικ. 35505/5-3-2012 θα πρέπει να στέλνονται τα ακόλουθα :
1)μία σελίδα στην οποία θα αναγράφεται το όνομα της Υ.Δ.Ε ή του Ο.Τ Α, το ονοματεπώνυμο του αρμόδιου για την καταγραφή υπαλλήλου με το τηλέφωνο επικοινωνίας του και ο συνολικός αριθμός των σελίδων που αποστέλλονται
2)Έγγραφο Γ.Λ.Κ. με τον κωδικό καταγραφής
Μετά την αποστολή των στοιχείων με τηλεομοιοτυπία (fax), θα πρέπει ο υπάλληλος να επικοινωνεί τηλεφωνικά με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕ.ΠΥ.Ο) στο τηλέφωνα 210- 48.02.108 προκειμένου να επιβεβαιωθεί η λήψη των εγγράφων.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κατά την αποστολή του παραπάνω εγγράφου στη Γ.Γ.Π.Σ. το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210-48.02.108.
Στο τέλος της καταγραφής (15/05/2012), σύμφωνα με το έγγραφο του Υπ. Οικ. Αριθ. Πρωτ:31633/2012, θα πρέπει να αποσταλούν από τους Δήμους ή Κοινότητες στην Υπηρεσία Συντάξεων (Δ45 ή Δ46) τα εξής δικαιολογητικά για κάθε συνταξιούχο που έχει ήδη καταγραφεί :
- Το ειδικό έγγραφο που τους έχει αποσταλεί για την καταγραφή τους το οποίο φέρει τον κωδικό αριθμό καταγραφής (το οποίο θα έχει ήδη αποσταλεί με fax στην Γ.Γ.Π.Σ.)
- οποιοδήποτε δικαιολογητικό (γνωμάτευση κλπ.) αποδεικνύει την ανικανότητα τους να προσέλθουν στις Τράπεζες για την καταγραφή τους
- Τα στοιχεία του υπαλλήλου ή αιρετού που κατέγραψε τον συνταξιούχο (ονοματεπώνυμο, α.δ.τ., ιδιότητα),
Κατ' εξαίρεση τα δικαιολογητικά αυτά όσων καταγραφούν κατά το πρώτο δεκαήμερο 15-25/03/2012 θα σταλούν στην Υπηρεσία Συντάξεων την 25/03/2012.
(Πηγή: dimosnet.gr)
Σχόλιο: Στο έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ με αρ. πρωτ. 9426/2012 γίνεται αόριστη αναφορά στον «Καλλικράτη» και σε ειδικότερες διατάξεις που υπαγορεύουν την υποχρέωση των ΟΤΑ για διάθεση προσωπικού για την καταγραφή συνταξιούχων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να απογραφούν. Η δημοτική αστυνομία δεν εμπλέκεται σε καμιά περίπτωση ως υπηρεσία όπως αυθαίρετα οριζόταν στο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει εδώ. Η εμπλοκή οποιουδήποτε υπαλλήλου της δημοτικής αστυνομίας μπορεί να γίνει στο πλαίσιο υποχρέωσης διάθεσης δημοτικών υπαλλήλων από τον οικείο δήμο, εφόσον αποφασίσει σχετικά ο δήμαρχος. Δεν απορρέει καμία υποχρέωση από το έγγραφο του Γ.Λ.Κ., άσχετα με τα αναγραφόμενα εκεί.
(Αναδημοσίευση από : Ε.Κ.Ε.Δ.Α)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου