Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Φοροεισπρακτικά τα αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης, για την παράνομη στάθμευση

Έντονες αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, προκαλούν τα μέτρα αστυνόμευσης, που εφαρμόζει η δημοτική αστυνομία για την πάταξη του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων, στο κέντρο της πόλης. Όπως ανακοίνωσε το τμήμα τροχαίας της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, το 2011 «κόπηκαν» συνολικά 102.064 κλήσεις, ενώ αφαιρέθηκαν και 12.536 πινακίδες κυκλοφορίας, από παράνομα σταθμευμένα οχήματα, αριθμός αυξημένος κατά 41%, συγκριτικά με τις αντίστοιχες παραβάσεις του 2010.

Όπως καταγγέλλουν ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η ένταση της αστυνόμευσης, για την παράνομη στάθμευση και διπλοπαρκαρισμένα, γίνεται σε μια εποχή που η αγορά μαστίζεται από την ύφεση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κώστας Χαντζαρίδης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι η λογική της δημοτικής αστυνομίας είναι καθαρά φοροεισπρακτική και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι με το «προγκρόμ» που έχει εξαπολύσει αποθαρρύνει τους καταναλωτές να πλησιάσουν στο κέντρο και να επισκεφθούν εμπορικά καταστήματα του κέντρου. «Με αυτή την τακτική οι καταναλωτές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν εκτός πόλης», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΕΣΘ επισήμανε επίσης, ότι το «κυνηγητό» των οδηγών δεν έχει λογική, αφού, όπως υπογράμμισε, στη διάρκεια σημαντικών εμπορικών γεγονότων για την πόλη, όπως στην πρόσφατη έκθεση «Agrotica», και γενικά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, οι δημοτικοί αστυνομικοί σαρώνουν την αγορά «ξηλώνοντας» πινακίδες και «κόβοντας» κλήσεις. «Όταν η αγορά είναι ανοιχτή οι κλήσεις πέφτουν «βροχή», ενώ αντίθετα όταν κλείνουν τα καταστήματα επικρατεί κυκλοφοριακό χάος από τα διπλοπαρκαρισμένα. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να θεσπίσει μόνιμη πρακτική αστυνόμευσης», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το τμήμα τροχαίας της Δημοτικής Αστυνομίας, και οι παραβάσεις για διπλοπαρκαρίσματα ήταν κατά 34% αυξημένες το 2011, σε σχέση με το 2010 (επιδόθηκαν 33.902 κλήσεις), ενώ στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, βεβαιώθηκαν 13.801 παραβάσεις σε οχήματα που βρίσκονταν σταθμευμένα σε πεζοδρόμια, πλατείες και ποδηλατοδρόμους και άλλες 4.985 σε πεζόδρομους.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, δήλωσε ότι η λογική του Δήμου σε καμία περίπτωση δεν είναι κατασταλτική, ή ακόμα χειρότερα, εισπρακτική. «Επιθυμούμε, κατά κύριο λόγο, τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την παράνομη στάθμευση και την κατάληψη δημόσιου χώρου», διευκρινίζει η αντιδήμαρχος. 

(Αναδημοσίευση από : express.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: