Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Στα άκρα η σύγκρουση για τα σκουπίδια - Στήνουν οδοφράγματα στη χωματερή οι εργαζόμενοι

- Ακόμα και Αυτόφωρο για όσους εμποδίσουν την αποκομιδή.
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται καθοδόν προς τη χωματερή
- Οριστική ρήξη στη νέα συνάντηση Καστανίδη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ - ΟΤΑ
- Τι προβλέπει η υγειονομική διάταξη του Λοβέρδου για τα σκουπίδια


Η Αθήνα βουλιάζει στα σκουπίδια και όλοι όσοι εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις είτε μαλώνουν στα παράθυρα, είτε απειλούν, αλλά αποφάσεις δεν παίρνουν.

'Ολοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την περιβοήτη απεργία μετά και την υγειονομική διάταξη Λοβέρδου που έθεσε σε ισχύ η εισαγγελία. Μέσα στις επόμενες 3 ώρες πρέπει να ξεκινήσει η αποκομιδή απορριμμάτών όμως κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν θα επιτάξουν απεργούς εργαζόμενους ή εάν οι δήμοι θα συνεργαστούν με ιδιώτες για να μαζευτούν τα σκουπίδια.


TI ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Στον αναγκαστικό νόμο του 2520 του 1940 βασίζεται η υγειονομική διάταξη που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον οποίο «ο εκ προθέσεως παραβαίνων επιτακτικής ή απαγορευτικήν υγειονομικήν διάταξιν εκ των εν άρθρω 1 αναφερομένων, τιμωρείται διά προστίμου μέχρι τριών χιλιάδων δραχμών ή διά κρατήσεως μέχρι δέκα πέντε ημερών ή δι' αμφοτέρων των ποινών. Εν περιπτώσει υποτροπής τα ανώτερα ταύτα όρια διπλασιάζονται».

Μετά την έκδοσή της επιβάλλεται η αποκομιδή όλων των απορριμάτων, χωρίς άλλη καθυστέρηση, με την κατά το νόμο προβλεπόμενη απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή τους στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Διαβάστε τη σχετική είδηση στο iatropedia.gr

Το σίγουρο είναι οτι η δημόσια υγεία είναι σε κίνδυνο και το Σαββατοκύριακο έρχεται κακοκαιρία.

Λίγο πριν τις 13.30 δεν προέκυψε τίποτα νεότερο από την συνάντηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τους δημάρχους. ¨Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, η συνάντηση ήταν άκαρπη. "Από εδώ και πέρα", είπε, "η κυβέρνηση αν θέλει να βρεί λύση, ας καλέσει την ΚΕΔΕ και εμείς θα είμαστε ανοικτοί για ακόμα μια συνάντηση...."

Αυτή η συνάντηση με τον κ. Καστανίδη έγινε λίγο μετά τις 17:00 αλλά και αυτή ήταν άκαρπη και μάλιστα οι εργαζόμενοι απειλούσαν ότι θα χυθεί αίμα. Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης τους είπε "τι θέλατε και ήρθατε".

ΙΣΧΥΡΟ ΜΠΛΟΚΟ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΦΥΛΗΣ

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι απο 500 εργαζόμενοι βρίσκονται στο μπλόκο περιφρούρησης της χωματερής στη Φυλή και είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η κυβέρνηση στείλει τα ΜΑΤ όπως δήλωσε στο Νewsit o Θωμάς Μπίζας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ.
Τι έγινε από το πρωί

Νωρίς το πρωί μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, δήλωσε οτι πάει εκεί με καλή διάθεση - με διάθεση αποκλιμάκωσης όπως είπε, πράγμα που δεν έγινε τελικά.

Ωστόσο, στον ΧΥΤΑ Φυλής οι συνάδελφοί του παραμένουν σε θέση μάχης, ενώ στους δρόμους της Αττικής οι λόφοι των σκουπιδιών ολοένα και ψηλώνουν και οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Την ώρα που ο κ.Μπαλασόπουλος -λεκτικά τουλάχιστον - φαινόταν να βάζει νερό στο κρασί του ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωνε επίσης σε πρωινή εκπομπή ότι θα παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι εργαζόμενοι εμποδίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών.

"Θα εκδοθεί σε λίγη ώρα υγειονομική διάταξη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο που θα προβλέπει παραπομπή των εργαζομένων στο αυτόφωρο και ποινή φυλάκισης τρεις μήνες σε όσους παρεμποδίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών ή την είσοδο στον ΧΥΤΑ Φυλής" σημείωσε.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε δε, ότι από σήμερα Παρασκευή θα αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους. «Σήμερα – ημέρα και όχι νύχτα- θα ξεκινήσουν να μαζεύονται σκουπίδια» διαβεβαίωσε, ενώ δήλωσε ότι η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να κινηθεί αυτεπάγγελτα.

«Επειδή δεν παρέχονται υπηρεσίες δεν θα πληρωθεί κανένας εργαζόμενος στην ΠΟΕ-ΟΤΕ» επανέλαβε. «Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΕ κινείται μεταξύ Καμόρας και Μαφίας» όχι όμως όλοι οι εργαζόμενοι διευκρίνισε.

Κι ενώ γίνονταν όλα αυτά, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Αθήνας Βασίλης Πολυμερόπουλος απείλησε ότι «αν η κυβέρνηση βάλει ιδιώτες στην αποκομιδή σκουπιδιών θα χυθεί αίμα στους δρόμους και θα πέσει η κυβέρνηση, θα έχουμε θύματα αν οι εργαζόμενοι χάσουν τη δουλειά τους".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) δηλώνει ότι, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν σε ενίσχυση των ομάδων περιφρούρησης στα Δημοτικά κτίρια και τους Χ.Υ.Τ.Α. που τελούν υπό κατάληψη. Κατηγορεί επίσης την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οτι ουδέποτε είχε την πρόθεση να κάνει ουσιαστικό διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: