Σε ριγκ κόντεψε να μετατραπεί σήμερα το απόγευμα η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Ηλίας Μανουσαρίδης πήρε το λόγο και ζήτησε από το Σώμα να λάβει απόφαση με την οποία θα τάσσεται ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία και θα κατοχυρώνει τις θέσεις εργασίας μονίμων και συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσ/νίκης |
Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας συγχαρητήρια στη Δημοτική Αστυνομία για τη συμβολή της στην εφαρμογή του μέτρου της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεση του στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας δήλωσε όμως ότι εφόσον επιβληθεί δια νόμου από την κυβέρνηση θα την εφαρμόσει. Η τοποθέτηση αυτή του Δημάρχου έφερε αναστάτωση και την αντίδραση των παρευρισκόμενων εργαζομένων ενώ λάδι στη φωτιά έριξαν και κάποιοι Δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι χαρακτήρισαν "λαμόγια" τους συνδικαλιστές. Πριν επεκταθεί η σύρραξη ο Πρόεδρος κ. Αβραμόπουλος διέταξε τη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μετά από περίπου μισή ώρα η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων οι οποίοι τάχθηκαν κατά της εργασιακής εφεδρείας και της εφαρμογής της στο Δήμο Θεσσαλονίκης με εξαίρεση τον κ. Μάτη ο οποίος διαφοροποιήθηκε και δεν συμφώνησε με καμιά πρόταση, ούτε του Δημάρχου ούτε των εργαζομένων.
Ηλίας Μανουσαρίδης, Πρόεδρος Σ.Ε.Δ.Θ. |
Η δευτερολογία του Δημάρχου ήταν η αφορμή για νέες εντάσεις με τους διαλόγους να παραπέμπουν σε άλλους χώρους και όχι σε αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου. Η δήλωση του κ. Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) ότι ο σύμβουλος που θα αναλάβει να αξιολογήσει το προσωπικό του Δήμου θα πεταχτεί από το μπαλκόνι, εκνεύρισε προφανώς τον κ. Μπουτάρη ο οποίος τη χαρακτήρισε ως φασιστική ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μανουσαρίδη τον απεκάλεσε φασίστα του κερατά. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων απάντησε στο ίδιο ύφος αποκαλώντας τον Δήμαρχο βιομήχανο του κερατά και ο διάλογος συνεχίστηκε με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις.
Πέρα όμως από τις γραφικότητες η ουσία είναι ότι ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε επίσημα από το βήμα ότι η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί μόλις εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι. Η μέχρι τώρα τακτική του Δήμου στις προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις δεν μας αφήνει περιθώρια αμφιβολιών ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πιθανότατα θα πρωτοπορήσει και σε αυτή την περίπτωση. Το μπαλάκι πλέον είναι στη πλευρά των εργαζομένων και στη συνολική στάση απέναντι στα δεδομένα γιατί, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Δημ. σύμβουλος κ. Μυταφίδης, αντίδραση με συμβολικά ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες δεν υπάρχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου