Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Μισθολόγιο και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Τις δραστικές περικοπές έως 40% που φέρνει το νέο μισθολόγιο θα δουν τελικά στις αποδοχές τους και οι 70.000 εργαζόμενοι στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς εντάσσονται κι εκείνοι στις διατάξεις.

Όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, επιβάλλεται ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Στις εισηγμένες επιχειρήσεις όπου θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο, όπως αποκαλύπτει το "Έθνος", περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΛΠ, ο ΟΑΘ, ο ΟΠΑΠ, η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στις επιχειρήσεις αυτές καταργούνται οι ισχύουσες σήμερα συλλογικές συμβάσεις και οι υπάλληλοί τους θα αμείβονται με βασικούς μισθούς και τα επιδόματα που θα δικαιούνται, όπως και οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος στη ΔΕΗ που λαμβάνει σήμερα 2.400 ευρώ θα έχει συνολικές αποδοχές 1.700 ευρώ το μήνα, δηλαδή μείωση 700 ευρώ.

Ως ανώτατο πλαφόν αποδοχών ορίζεται για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) τα 3.000 ευρώ μικτά, με εξαίρεση τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη και το τεχνικό προσωπικό στις ΔΕΚΟ, τα οποία θα αμείβονται με περίπου 3.500-4.000 ευρώ καθαρά, όσο και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", στα ΝΠΙΔ και σε όλες τις ΔΕΚΟ καθορίζεται επίσης ότι το μέσο κατά κεφαλή κόστος των αποδοχών απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ, άλλως θα διακόπτονται οι επιχορηγήσεις στους φορείς.

Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα ξεκινήσει, πάντως, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και όχι από την 1η Νοεμβρίου εφέτος, όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. Ήδη, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ Βαγγέλης Δημούδης προανήγγειλε την κατάληψη των κεντρικών κτιρίων της διοίκησης της Εταιρείας στα Ηλυσια τη Δευτέρα το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: