Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

2 στους 10 θα πλήξει το νέο μισθολόγιο

Νέες διευκρινίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση για μεσοσταθμική μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο κατά 20%, πιθανότατα από 1ης Νοεμβρίου.

Όπως υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η εφαρμογή του δεν θα επηρεάσει επί τα χείρω τις αποδοχές του 80% των υπαλλήλων. Μαλιστα το 10% από αυτούς θα έχουν μια μικρή αύξηση της τάξης του 7%.

Αντίθετα, το υπόλοιπο 20% θα δει τις αποδοχές του να ψαλιδίζονται δραστικά από 30% έως 50%. Πρόκειται κυρίως για υψηλόμισθους υπαλλήλους που παίρνουν από 2.000 ευρώ και πάνω.

"Το νέο μισθολόγιο, το οποίο δεν θα θίξει καθόλου το 80% των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί και ένα 10% να ευνοηθεί ελαφρώς με μια αύξηση του 7%, θίγει κάποιους λόγω της προσωπικής διαφοράς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: "Θα υπάρχει η πρόβλεψη για το πριμ παραγωγικότητας ιδίως σε υπηρεσίες η προσφορά των οποίων μπορεί να αποτιμηθεί άμεσα γιατί συνδέονται με έσοδα και δαπάνες του Δημοσίου ή των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, αλλά η συνολική μισθολογική δαπάνη μειώνεται κατά 20%".

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το 10% των υψηλόμισθων παίρνει απο 2.000-2.500 ευρώ και το υπόλοιπο 10% από 2.500 έως 5.856 ευρώ.


Οι μεγάλοι χαμένοι με το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι κατά κανόνα οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που είναι οι υψηλότερα αμειβόμενοι κυρίως λόγω των υψηλών επιδομάτων που λαμβάνουν.

Ευνοημένοι με το νέο μισθολόγιο είναι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των υπουργείων Άμυνας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Παιδείας, που θα λάβουν αύξηση μέχρι 7%.

Το νέο μαχαίρι στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων πυροδοτεί θύελλα αντιδράσεων, και σήμερα υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών -μεταξύ αυτών και εφοριακοί που απεργούν- πολιόρκησαν το κτίριο του υπουργείου και ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικους.

Υπέρ του νέου μισθολογίου τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ.

(Αναδημοσίευση από : megatv.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: