Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Φωτιές σε 450.000 δημοσίους υπαλλήλους ανάβει το νέο μισθολόγιο

- Με ένα επίδομα αντικαθιστούν 100
- Μειώσεις από 10% έως και 35%, στις συνολικές αποδοχές 450.000 δημοσίων υπαλλήλων

Την κατάργηση 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα περίπου 450.000 στελέχη και υπάλληλοι της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και την αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο «επίδομα θέσης», το οποίο θα διαφοροποιείται με κριτήρια την εκπαιδευτική βαθμίδα κάθε υπαλλήλου (Υποχρεωτική, Δευτεροβάθμια, Τεχνολογική ή Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση), το μισθολογικό κλιμάκιο και ενδεχομένως και το βαθμό κάθε εργαζομένου, προβλέπει η τελική πρόταση για το ενιαίο μισθολόγιο, την οποία επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.



Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα συνδυασθεί με το «πάγωμα» των βασικών μισθών και την περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, προκαλώντας μειώσεις στις συνολικές αποδοχές των 450.000 δημοσίων υπαλλήλων που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 10% έως 35%, εντός των επομένων τριών ετών, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο!

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με την τελική πρόταση για τη ριζική αναμόρφωση του καθεστώτος των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου, την οποία έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.»:

1 Από τα 104 βασικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταργηθούν τα 100! Θα παραμείνουν μόνο η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και τα επιδόματα εορτών και αδείας. Στη θέση των 100 επιδομάτων που θα καταργηθούν θα θεσπιστεί ένα ενιαίο επίδομα θέσης. Το επίδομα αυτό θα αντικαταστήσει, δηλαδή, το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων (θέσης ευθύνης, υπουργείου/φορέα, αντικειμένου εργασίας) και ενδεχομένως και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η καθιέρωση του ενιαίου «επιδόματος θέσης», για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, είναι επιβεβλημένη, ιδίως στην περίπτωση που η μετάβαση στο νέο μισθολόγιο θα γίνει με κριτήρια την εκπαιδευτική βαθμίδα, το μισθολογικό κλιμάκιο και ίσως και το βαθμό του υπαλλήλου. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το επίδομα αυτό θα καλύψει ακόμη και τυχόν απαιτούμενη διαφοροποίηση αμοιβής μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου βαθμού.

Στα 100 επιδόματα που προτείνεται να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από το επίδομα θέσης, περιλαμβάνονται:

* Τα επιδόματα που διαφοροποιούνται ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας ή συνδέονται με το ρόλο του υπαλλήλου και χορηγούνται υπό προϋποθέσεις.

* Ολα τα σημερινά επιδόματα θέσης ευθύνης που λαμβάνουν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι τμηματάρχες και τα λοιπά στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

* Τα περισσότερα από τα επιδόματα που σχετίζονται με τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται οι απασχολούμενοι υπάλληλοι.

* Οι αποζημιώσεις υπαλλήλων υπουργείων, ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που καταβάλλονται λόγω πρόσθετης απασχόλησης.

* Ολα τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.

Οπως γίνεται αντιληπτό, σε πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων, ειδικά σ' αυτές στις οποίες το άθροισμα των επιδομάτων ανεβάζει σημαντικά τις συνολικές αποδοχές ή τα ίδια τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα είναι παρά πολύ υψηλά, η κατάργηση του υφιστάμενου επιδοματικού καθεστώτος και η θέσπιση ενός ενιαίου επιδόματος θέσης θα σημάνει τη σημαντική μείωση των συνολικών αποδοχών. Το τμήμα των αποδοχών, το οποίο αποτελούν σήμερα τα επιδόματα, θα συρρικνωθεί σημαντικά για πάνω από το 50% των εργαζομένων στα υπουργεία, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, με αποτέλεσμα οι συνολικές αποδοχές να υποστούν σημαντικές μειώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι υπάλληλοι των οποίων οι αποδοχές θα μειωθούν σημαντικά εξαιτίας της κατάργησης του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος επιδομάτων είναι κυρίως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του πρώην υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και του πρώην υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

2 Οι βασικοί μισθοί θα κλιμακώνονται με βάση ένα νέο σύστημα λιγότερων μισθολογικών κλιμακίων από τα 18 που ισχύουν σήμερα και θα ωριμάζουν με πιο... αργούς ρυθμούς από ό,τι με το ισχύον σήμερα μισθολόγιο. Δηλαδή, η μετάβαση στο εκάστοτε επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, που σημαίνει αύξηση βασικού μισθού, δεν θα γίνεται ανά δύο έτη, αλλά ανά 3, 4 ή 5 έτη! Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών «παγώνουν», με διάταξη που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την 1η-7-2011.

3 Το κίνητρο απόδοσης, το οποίο χορηγείται σήμερα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα κάθε υπαλλήλου, θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή κατά 28,50 έως 50 ευρώ το μήνα από φέτος. Τα επόμενα έτη θα μειώνεται περαιτέρω μέχρι πλήρους καταργήσεως! 


(Αναδημοσίευση από : www.antinews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: