Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

"Γη της Επαγγελίας" για το παρεμπόριο η Θεσσαλονίκη

«Είναι περισσότεροι από εμάς» παραδέχεται στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, για το κύκλωμα των παράνομων μικροπωλητών. Σύσταση ειδικής υπηρεσίας ζητάει ο εμπορικός κόσμος της πόλης

Σταγόνα στον ωκεανό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο εντοπισμός, πρόσφατα, μιας αποθήκης με προϊόντα μαϊμού, την ώρα που τα σεντόνια συνεχίζουν ν΄ απλώνονται σε πολλούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, πλήττοντας τους καταστηματάρχες και αλλοιώνοντας την εικόνα της πόλης. Μιας πόλης, που κάνει προσπάθειες να αναπτύξει τον τουρισμό της και να φέρει επισκέπτες, οι οποίοι μεταξύ άλλων, όταν χαμηλώσουν το βλέμμα τους από τον επιβλητικό Λευκό Πύργο, θα αντικρίσουν τα δεκάδες σεντόνια, με πολύχρωμες τσάντες, παπούτσια, ρούχα, αναπτήρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, που «εκτίθενται» κάθε απόγευμα, παρέα με το μνημείο, στο παραλιακό μέτωπο.



Καλυψώ Γούλα
Σε... Γη της Επαγγελίας τείνει να καταστεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το παρεμπόριο, με τη δημοτική αστυνομία να εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς έχει στη διάθεσή της μόλις 174 δημοτικούς αστυνομικούς, για το παρεμπόριο, τα διπλοπαρκαρισμένα, τα τραπεζοκαθίσματα κτλ.

Για άνισο αγώνα κάνει λόγο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι περισσότεροι από εμάς», αναφερόμενη τόσο στους παράνομους μικροπωλητές, όσο και σε όλο το κύκλωμα του παρεμπορίου. Όπως σημειώνει, μιλώντας στη Voria.gr, όσα σχέδια και αν καταστρωθούν, όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποτελεσματική δουλειά. «Εναλλάσσονται» υπογραμμίζει η κ. Γούλα, φέρνοντας ως παράδειγμα συγκεκριμένο σημείο στο κέντρο της πόλης, όπου μόλις οι παράνομοι μικροπωλητές αντιληφθούν τη δημοτική αστυνομία εξαφανίζονται και όταν φύγει η περιπολία ξαναστρώνουν το σεντονάκι τους.

«Τα σεντόνια θα συνεχίσουν να υπάρχουν»

Για υποτίμηση του «αντιπάλου» κάνει λόγο από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπισή του προβλήματος χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και κόπος. Όπως τονίζει μιλώντας στη Voria.gr, κανείς δεν φέρει την ευθύνη για τη μη σωστή καταπολέμηση του κυκλώματος, όσο δεν υπάρχει πολιτική απόφαση. «Αν η εκάστοτε κυβέρνηση, ήθελε να λύσει το πρόβλημα, θα είχε λυθεί με τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου φορέα, μια ειδική υπηρεσία που θα ασχολείται αποκλειστικά με το παρεμπόριο» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει "πολυαρμοδιότητα", δηλαδή, πολλοί φορείς είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι στη μάχη κατά των "σεντονιών" παίρνουν μέρος η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία αλλά και το ΣΔΟΕ.

Από τις αρχές του έτους μέχρι και τέλη Μαρτίου, η Δημοτική Αστυνομία της Θεσσαλονίκης κατέσχεσε ένα τόνο παράνομα προϊόντα, που αντιστοιχούν σε 264 κατασχέσεις, ενώ βεβαιώθηκαν 37 παραβάσεις υπαίθριου εμπορίου. Τελευταίο χτύπημα στις 15 Ιουνίου, όπου σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ. ΑΣ. πραγματοποιήθηκε έφοδος σε αποθήκη στην οδό Αισώπου και κατασχέθηκαν περί τα 3000 είδη απομιμητικών προϊόντων γνωστών εταιριών. Σύμφωνα με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται τάση αποκλειστικής σχεδόν διακίνησης προϊόντων παραεμπορίου από αλλοδαπούς πωλητές, δυσχεραίνοντας τους ελέγχους.

(Αναδημοσίευση από : Voria.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: