ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Με την προφυλάκιση του στενότερου συνεργάτη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, έκλεισε ο κύκλος των απολογιών για το έλλειμμα - μαμούθ, ύψους 51,4 εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου.
Μόλις ο Μιχάλης Λεμούσιας, επί 11 συναπτά έτη γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, πληροφορήθηκε ότι παίρνει το δρόμο για τη φυλακή, απέφυγε τους δύο αστυνομικούς που ήρθαν στο γραφείο του γ' ειδικού ανακριτή, για να του περάσουν χειροπέδες, και προσπάθησε να «βουτήξει» από το δεύτερο όροφο του δικαστικού μεγάρου.
Αμέσως μετά η γραμματέας του ανακριτή έντρομη βγήκε από το γραφείο της καλώντας σε βοήθεια, ενώ οι συνήγοροί του προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν και να τον πείσουν να ακολουθήσει τους αστυνομικούς. «Ευτυχώς, ήταν κλειστό το παράθυρο του γραφείου», είπε ο συνήγορός του. Λίγα λεπτά αργότερα, ο ανακριτής ζητά από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από το σημείο και ο κατηγορούμενος αποχωρεί από την πίσω πόρτα του δικαστικού μεγάρου, για να αποφύγει τα φλας των φωτογράφων.
Αμέσως μετά η γραμματέας του ανακριτή έντρομη βγήκε από το γραφείο της καλώντας σε βοήθεια, ενώ οι συνήγοροί του προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν και να τον πείσουν να ακολουθήσει τους αστυνομικούς. «Ευτυχώς, ήταν κλειστό το παράθυρο του γραφείου», είπε ο συνήγορός του. Λίγα λεπτά αργότερα, ο ανακριτής ζητά από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από το σημείο και ο κατηγορούμενος αποχωρεί από την πίσω πόρτα του δικαστικού μεγάρου, για να αποφύγει τα φλας των φωτογράφων.
Αισθανόταν «ασφαλής»
Η μεταχείριση που είχαν μέχρι χτες οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έκανε τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου και τους συνηγόρους του να αισθάνονται «ασφαλείς», καθώς τίποτα δεν προμήνυε ότι θα επιβληθεί προσωρινή κράτηση σε βάρος του Μιχάλη Λεμούσια. Και οι υπόλοιποι 24 κατηγορούμενοι, οι οποίοι απολογήθηκαν στο γ΄ειδικό ανακριτή, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος. Ο μοναδικός εμπλεκόμενος που βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή είναι ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος καταγγέλλεται ως βασικός «πρωταγωνιστής» στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης.
Απολογία 30 λεπτών!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης παρέμεινε στο γραφείο του ανακριτή για λιγότερα από 30 λεπτά και δέχτηκε, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ελάχιστες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Μιχάλης Λεμούσιας παρέδωσε στο γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης ένα υπόμνημα 53 σελίδων, στο οποίο αρνείται πλήρως τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ χαρακτηρίζει συκοφάντη τον Παναγιώτη Σαξώνη.
«Δε γνώριζα τον Π. Σαξώνη»
Ο Μιχάλης Λεμούσιας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της απολογίας του αρνήθηκε ότι διατηρούσε οποιαδήποτε επαφή με τον Παναγιώτη Σαξώνη, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε την παραμικρή αρμοδιότητα με τις οικονομικές διαδικασίες. «Δε γνωρίζω τον Παναγιώτη Σαξώνη, ούτε συναντήθηκα ποτέ μαζί του. Τον έχω ήδη καταμηνύσει γι' αυτά που ισχυρίζεται και θα το ξανακάνω», φέρεται να είπε ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, απαντώντας στις κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει σε βάρος του ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας.
«Ψάξτε ό,τι θέλετε»
Μάλιστα, ο κατηγορούμενος ζήτησε από το γ' ειδικό ανακριτή να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλη η οικονομική του κατάσταση, καθώς και τα περιουσιακά του στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση της υπεξαίρεσης. «Αν το θεωρείτε αναγκαίο να κάνετε ακόμη και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου μου για να δείτε ότι δεν είχα απολύτως καμία επαφή με τον Παναγιώτη Σαξώνη. Αν θέλετε μπορείτε να ελέγξετε όλα τα οικονομικά μου στοιχεία», φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος.
«Δεν είχα καμία αρμοδιότητα»
Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης επέμεινε ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα στα οικονομικά θέματα και δεν μπορούσε εκ των καθηκόντων του να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση ή να δώσει εντολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπεραμύνθηκε του έργου της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, λέγοντας ότι αμέσως διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι υπεξαίρεσαν χρήματα από ταμεία και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.
Το σκεπτικό της προφυλάκισης
Η προσωρινή κράτηση επιβλήθηκε σε βάρος του Μιχάλη Λεμούσια, καθώς κρίθηκε ότι «αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα», σύμφωνα με το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι συνήγοροί του κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση του πελάτη του σε σχέση με τους υπόλοιπους εμπλεκομένους, ενώ δηλώνουν ότι θα προσφύγουν άμεσα κατά της προσωρινής κράτησης που επιβλήθηκε σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης. «Η απόφαση περί προσωρινής κράτησης δε στηρίζεται ούτε στην ουσία της υπόθεσης ούτε στη βάση της σχηματισθείσας δικογραφίας, ούτε στις προϋποθέσεις του νόμου. Κατά της απόφασης ο κατηγορούμενος θα ασκήσει εντός της νόμιμης προθεσμίας προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου», δήλωσε ο Δημήτρης Τσάκος, συνήγορος του κατηγορουμένου.
Οι καταγγελίες Σαξώνη
Ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας στην πρόσφατη απολογία του εκτόξευσε βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του Μιχάλη Λεμούσια. «Θέλω να αναφέρω ότι από τον Ιανουάριο του 1999 κουμάντο στο δήμο Θεσσαλονίκης σε όλα τα επίπεδα έκανε ο γενικός γραμματέας Μιχ. Λεμούσιας, ειδικά στα οικονομικά πρώτα ο ανωτέρω και μετά οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, και πάντα ήταν ενήμερος ο δήμαρχος. Σε όλες τις συσκέψεις ήταν ο γενικός γραμματέας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο διευθυντής Οικονομικών, ο διευθυντής Ταμειακής Υπηρεσίας, ο διευθυντής Μηχανοργάνωσης, ο διευθυντής Μισθοδοσίας και αρκετοί, αν χρειαζόταν, προϊστάμενοι τμημάτων. Ολες οι εντολές που παίρναμε εμείς οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών ήταν πάντα προφορικές και πάντα δίνονταν από το γενικό γραμματέα (αποφασίζω και διατάζω). Ακόμη και οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών δεν μπορούσαν να διαφωνήσουν, παρόλο που οι περισσότερες εντολές ήταν μη νόμιμες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Σαξώνης στο ιδιόχειρο σημείωμα που παρέδωσε στον ανακριτή.
(αναδημοσίευση από : agelioforos.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου