Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Χρυσό παρεμπόριο...

Το 20 με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παραεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους, από ΦΠΑ και φόρους, φθάνει τα 8,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

Τα στοιχεία αυτά από το Ινστιτούτο του Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έχουν κινητοποιήσει τις αρχές για τον περιορισμό του φαινομένου και την είσπραξη των νόμιμων φόρων.

Έτσι, οι κατασχέσεις που έχουν πραγματοποιήσει μικτά κλιμάκια της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας σε προϊόντα παρεμπορίου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 60% σε διάστημα δύο μηνών μόνο στο Δήμο της Αθήνας.

Ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, Τάσος Αρβαντίνης, επισημαίνει ότι οι μόνες εστίες παρεμπορίου που έχουν παραμείνει είναι αυτές που σχετίζονται με το πανεπιστημιακό άσυλο, δηλαδή στην ΑΣΟΕ και τα Προπύλαια. Επισημαίνει μάλιστα ότι αστυνομικοί έχουν δεχτεί επιθέσεις, σημειώνοντας πως δεν επιθυμεί κανείς να μπουν σε κίνδυνο ζωές.

Σκοπός και στόχος της πολιτείας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, είναι να αποδοθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ στο κράτος με το να περάσουν τα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ του τζίρου μέσα από τις μηχανές του νόμιμου εμπορίου. Αυτό θα ωφελήσει τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες του παρεμπορίου όσο και το κράτος που θα βάλει στα ταμεία του τους νόμιμους φόρους.

Τα προϊόντα αυτά, όπως σημειώνει, έρχονται ως επί το πλείστον σαν κοινοτικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας τη συμμετοχή Ελλήνων στα κυκλώματα διακίνησης.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδας, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, χαρακτηρίζει την κατάσταση «δραματική», καθώς, όπως αναφέρει, «το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά έχει απλά μετατοπιστεί περιμετρικά της Αθήνας».

Καταστηματάρχες-Πλανόδιοι

Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως σημειώνει ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, είναι τα λουκέτα που έχουν μπει στα περισσότερα δισκοπωλεία.

Αναφέροντας πως δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση, εκφράζει το φόβο ότι σε περίπτωση που σταματήσουν να πουλάνε λαθραία θα αναγκαστούν να στραφούν στο έγκλημα για να επιβιώσουν.

Από την άλλη πλευρά, πλανόδιοι καταγγέλλουν επιθέσεις σε βάρος τους, σημειώνοντας ότι βιώνουν και οι ίδιοι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς, όπως αναφέρουν, ο κόσμος παλιότερα αγόραζε περισσότερα προϊόντα, ενώ τώρα απλά τα κοιτάει.

«Κάθε μέρα έρχονται και μας διώχνουν από παντού. Μας έχουν χτυπήσει, μας βρίζουν, μας κυνηγάνε σα να είμαστε ζώα. Εγώ έχω κοιμηθεί πάνω από δέκα φορές σε κελί. Δεν μας δίνουν “χαρτιά” για να δουλέψουμε νόμιμα. Κάπως πρέπει να ζήσουμε και εμείς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ 22χρονος Νιγηριανός που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά εδώ και 3 χρόνια.

(πηγή: news247.gr)

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορω να καταλαβω πως δεν μπορει η δημοτικη αστυνομια να καταπολεμησει το παρεποριο!στην πολη μου τους εχουμε εκμηδενισει και αυτο ειναι μονο η αρχη!απλα θελει ζηλο και ορεξη για δουλεια πραγμα το οποιο φαινεται οτι δεν εχουνε πολλοι συναδελφοι!

Ανώνυμος είπε...

Posoys katoikoys exei i poli soy file moy? 20-30.000? kai posoys lathrometanastes-mikropolites? Exo apo to xoro oloi xerete na milate.Exete mipos kai anarxikoys poy sas dernoyn eno kynigate toys mikropolites i eno pernate apo kapoio dromo apla kai mono forontas stoli? Apo oti katalaba mallon den proerxesai apo Athina-Peiraia i Thessaloniki..Xoris parexigisi panta..

Ανώνυμος είπε...

olla kalla .. kai dikeologimena eos 1nos simioy , alla otan vlepoyme pos pernate apo diplatoys kai kanete aplos paratirisi?? i otan afinoyn tin pragmatiatoys kai fevgoyn , aplos tin prospernate , kai 10des alla na min ta anafero , stoys politeas fenete pos varieste na asxoli8ite me to 8ema pos den exete oreksi na koyvalisete tin ta pragmata poy 8a eprepe na katasxesete , ALLA pali mpori na to kanete gia kapio logo poy den kseroyme , esis kserete :) emis vlepoyme, ,

Δημ. Ψ. είπε...

1ον: Σχεδόν ποτέ δεν "αφήνουν τα πράγματά τους και φεύγουν". Εννοείται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα παράνομα προϊόντα καταμετρούνται επιτόπου και κατάσχονται .2ον και σημαντικότερο: Προέχει η ασφάλεια του εργαζομένου (εν προκειμένω του Δημοτικού αστυνομικού) και έπειτα όλα τα υπόλοιπα. Εάν οι συνθήκες είναι "ευνοϊκές" (π.χ. ικανός αριθμός προσωπικού, μικρός αριθμός παράνομων μικροπωλητών την δεδομένη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, «ακίνδυνη» περιοχή που διαπράττεται η παράνομη κατάληψη κοιν. χώρου κτλ.) τότε φυσικά και θα πράττουμε τα δέοντα. Δεν είναι τόσο απλή υπόθεση η κατάσχεσή και εκτός αυτού, Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό που συμβαίνει με τους εκατοντάδες παραν. μικροπωλητές στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη , δε συμβαίνει, σε τέτοια έκταση, καμία άλλη πόλη της χώρας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή λοιπόν σε οτιδήποτε επιχειρείς. Σου μιλάει κάποιος το αντικείμενο της καθημερινής εργασίας του, είναι το "κυνήγι" του παραεμπορίου.

Ανώνυμος είπε...

συναδελφε η πολη μου εχει 120,000 κατοικους + αγνωστο αριθμο μεταναστων!σε ικανοποιησε η απαντηση μου?

Ανώνυμος είπε...

Τα θερμα μου συγχαρητήρια τότε συνάδελφε. Με μεγάλη μας χαρά να σας δεχτούμε και στο δήμο μας να μας δείξετε τον τρόπο με τον οποίο καταφέρατε να καθαρίσετε την πόλη σας απο το παράνομο εμπόριο. Με φιλικούς χαιρετισμούς.

Ανώνυμος είπε...

αν νομιζεις οτι σου λεω παλαβομαρες ζητησε οποια πληροφορια θελεις να σου δωσω για να το επιβεβαιωσεις!ετσι απλα!απλα θελει τσαγανο πραγμα το οποιο δεν διαθετουν πολλοι απο εσας!

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι αναγκη να αλληλοκατηγορούμαστε,πιο παραγωγικό θα ήταν να λέμε τι τρόπο έχει βρεί ο καθένας απο εμάς ,προκειμένου να είναι αποτελεσματικός και ασφαλής στην υπηρεσία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου συνάδελφοι,και όρεξη υπάρχει και 'τσαγανό',μαγκιά,νεύρο ή όπως θέλετε πείτε το.Απο τη πλειοψηφία όσων συναδέλφων(αντρών και γυναικών) είναι στο δρόμο.Όταν όμως η διοίκηση της υπηρεσίας δεν σε παρακινεί,δε σε ενθαρρύνει δεν σε καλύπτει στην κακιά στιγμή(που σε εμάς τουλάχιστον όλο και πληθαίνουν)στο να κάνεις τη δουλειά σου σωστά,μεθοδικά και κυρίως, με ασφάλεια' όταν ο ίδιος ο (πρώην)δήμαρχος σε ''αδειάζει'' και σε εκθέτει μπροστά στους πολίτες,αναιρώντας όλη τη δουλειά που έχεις κάνει εσύ μήνες έξω, στο βωμό των ψήφων,είτε αυτό λέγεται σβήσιμο κλήσεων,είτε λέγεται παραγραφή προστίμων για πλανόδιο εμπόριο,είτε άρνηση νομικής κάλυψης σε δίκη συναδέλφου με Σενεγαλέζο μικροπωλητή κλπ 'όταν από τους 180 δημοτικούς αστυνομικούς έχουν καταλήξει να δουλεύουν έξω μόνο καθημερινά 40-50(γενική-τροχαία) στο τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας,γιατί οι υπόλοιποι αναλώνονται σε πολύ πιο 'ουσιώδεις' δουλειές,όπως π.χ μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής,διατήρηση ιστοσελίδας,δημόσιες σχέσεις,διοικητική υποστήριξη και άλλα συναφή αντικείμενα,και οι ίδιο συνάδελφοι έχουν το θράσος και χλευάζουν αυτούς που δουλεύουν στο δρόμο.Για να μην αναφερθώ σε περιστατικά ξυλοδαρμών συναδέλφων εν ώρα υπηρεσίας,βανδαλισμό περιπολικών με συνάδελφους μέσα,εν ώρα υπηρεσίας,εργατικά ατυχήματα συναδέλφων εν ώρα υπηρεσίας,οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο και κόπηκαν μεροκάματα απο το μισθό τους.Όταν συμβαίνουν αυτά και πολλά άλλα τα τελευταία έξι χρόνια,αγαπητοί συνάδελφοι,χωρίς παρεξήγηση,αλλά να το χέσω και το τσαγανό και την μεθοδικότητα.Ευχαριστώ για το χρόνο σας..

Ανώνυμος είπε...

8:33 Αυτοι ειμαστε οι ελληνες. Θα ελεγα ντροπη τους (στους "δασκαλους-πληροφορικαριους-δημοσιοσχεσιτες-γραφειαδες") αλλα μαλλον η ντροπη τους τελειωσε. Το μονο που μπορειτε να κανετε ειναι να τους φτυνετε στη μουρη αλλα και παλι αυτοι θα νομιζουν οτι βρεχει