Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Αρείος Πάγος : Αρνητικές οι εισηγήσεις για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Αναδημοσίευση άρθρου

Ενταση επικράτησε το μεσημέρι (20/01) έξω από τον Αρειο Πάγο όταν συμβασιούχοι που πραγματοποιούσαν από το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας πληροφορήθηκαν τις αρνητικές εισηγήσεις του εισαγγελέα Γ. Τέντε και του αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη, προς την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα της μονιμοποίησής τους.

«Είναι επανάληψη όλων όσων ξέραμε ότι ισχύουν μέχρι σήμερα από την εισήγηση του κ. Σανιδά και του κ. Δουλγεράκη», ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων των συμβασιούχων, ο Χρήστος Νικολιτσόπουλος, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Τόνισε ωστόσο ότι οι συμβασιούχοι θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν όπως είπε «αυτή την ανατροπή». «Δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», σημείωσε.

Όπως έγινε πάντως γνωστό, το συντονιστικό όργανο συμβασιούχων θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, ενώ είναι ειλημμένη απόφαση η διαμαρτυρία τους άπαξ εβδομαδιαίως έξω από τον Αρειο Πάγο.

Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απασχόλησε συγκεκριμένα σήμερα η μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998. Η απόφαση που θα εκδοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις εργαζόμενες, θα αποτελέσει «πυξίδα» και για τους υπόλοιπους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.

Ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι ορθά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις παλαιότερες αποφάσεις δεν έχει δεχθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» στο ζήτημα των συμβασιούχων και τόνισε: «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως, είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί».

Αναφερόμενος στις παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο κ. Τέντες επισήμανε: «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)».

Στην ίδια αρνητική γραμμή κινήθηκε και η εισήγηση του αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη, ο οποίος ακολουθώντας με τη σειρά του τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, πρότεινε τη μη νομιμοποίηση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ.

Ο αρεοπαγίτης τόνισε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και εν όψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων οι οποίοι έχουν κάνει παρέμβαση στην επίμαχη υπόθεση υπέρ των καθαριστριών, όπως και ο δικηγόρος των καθαριστριών αντέκρουσαν τόσο τις θέσεις του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη, ενώ χαρακτήρισαν τους συμβασιούχους «πολιτικούς ομήρους» του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Οι δικηγόροι του ΟΠΑΠ συντάχθηκαν με τις θέσεις τόσο του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη.

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών επικύρωσε το ΣτΕ

Από την άλλη πλευρά, το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Γ. Σταυρόπουλος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Ποταμιάς) με την υπ' αριθμ. 147/2011 απόφασή του επικύρωσε τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.).

Ειδικότερα, το 2008 με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (3379/2008), οι καθαρίστριες οι οποίες εργαζόντουσαν στην ΑΤΕ με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιώθηκαν.

Ωστόσο, η ΑΤΕ άσκησε στο ΣτΕ τριτανακοπή κατά της αποφάσεως του 2008 που δικαίωσε τις καθαρίστριες. Η ΑΤΕ ζητούσε να ανατραπεί το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ωστόσο απέρριψαν ως αβάσιμη την τριτανακοπή της ΑΤΕ και επανέλαβαν ότι οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (γνωστό ως «διάταγμα Παυλόπουλου») είναι «συνταγματικώς ανεκτές όλως ειδικώς, ως μεταβατικές διατάξεις «τακτοποίησης» εκκρεμών εργασιακών σχέσεων του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα με εργαζομένους που συνέχισαν, ακόμη και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής, να απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».


(πηγή : naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: