Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κάπνισμα : "Με λένε Ρίζο (Λοβέρδο) και όπως θέλουν τα γυρίζω"

Αναδημοσίευση άρθρων (newsit.gr , ΤΟ ΒΗΜΑonline)


- Βάζει στο παιχνίδι και τους επιθεωρητές εργασίας
- Εντατικοί έλεγχοι από αύριο 
- Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα

Το κατηγορηματικό όχι που είπε χθες ο πρωθυπουργός στις προτάσεις Λοβέρδου, να επιτρέπεται το κάπνισμα αλλά υπό όρους και με την επιβολή φόρων, ανάγκασαν τον υπουργό Υγείας να ανακοινώσει σήμερα το αυτονόητο, οτι δηλαδή ο νόμος θα εφαρμοστεί...


Ετσι, σήμερα ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος και την πλήρη εφαρμογή του νόμου.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης, ότι στον ελεγκτικό μηχανισμό προστίθεται το σώμα επιθεώρησης εργασίας εκτός από τους επιθεωρητές Υγείας, το Λιμενικό και την Δημοτική Αστυνομία. Όπως είπε, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα και θα φέρνουν κάθε αρμόδιο φορέα ενώπιον των ευθυνών του.

Ευθέως δεν παραδέχθηκε οτι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του από τον πρωθυπουργό και περιορίστηκε να πει οτι «μια συζήτηση έχει απόψεις».

Η δική του πρόταση, όπως είπε, προς τον πρωθυπουργό κατά τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, ήταν να εξαιρεθούν από την απαγόρευση με εξαγορά δικαιώματος μόνον τα πολύ μεγάλα καταστήματα (όπως τα μπουζούκια και τα καζίνα) και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλες τις άλλες κατηγορίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου σήμερα παραβιάζεται ο νόμος.

Πάντως, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος από όλους και να μαζευτούν τα τασάκια που έχουν ξαναβγεί στα τραπέζια ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους, στη διενέργεια των οποίων συμφωνήθηκε να συμμετέχουν οι υπηρεσίες όλων των συναρμόδιων υπουργείων και των Δήμων, πλην της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία κρίθηκε ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί και με αυτή την αρμοδιότητα.

Μέχρι τώρα «η απροθυμία ειδικά της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν πλήρης», παρατήρησε ο κ. Λοβέρδος, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησαν οι περισσότεροι δήμαρχοι, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών και επαναλαμβάνοντας ότι για να λειτουργήσει το μέτρο της απαγόρευσης και να μη μείνει και αυτή τη φορά στα χαρτιά απαιτείται η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων.

(πηγή : Newsit.gr)
 

Επιμένει η κυβέρνηση για την απαγόρευση του καπνίσματος




Παρά το ότι ο νόμος Ξενογιαννακοπούλου δεν εφαρμόζεται, οι υπουργοί τάσσονται υπέρ της διατήρησής του

Πλήρη εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα ζήτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου από τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο σε χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη. Ο Πρωθυπουργός άκουσε την εισήγηση του υπουργού Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος πρότεινε αρχικώς να γίνουν πιο ελαστικές οι διατάξεις για τα μπαρ και τις καφετέριες που μετατρέπονται σε μπαρ το βράδυ, και προέτρεψε τους παριστάμενους υπουργούς να πουν την άποψή τους χωρίς να θεωρήσουν εμπόδιο τις προσωπικές απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Παπανδρέου είναι φανατικός αντικαπνιστής. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι κκ. Χρ. Παπουτσής , Μ. Τιμοσίδης, Φ. Σαχινίδης , Α. Δημόπουλος και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο ότι το υπουργείο Υγείας μελετά το σχέδιο ενός νέου, λιγότερο αυστηρού νόμου για τα νυχτερινά κέντρα με παράλληλη επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες. Πάντως το κλίμα που δημιουργήθηκε στη σύσκεψη ήταν σαφώς υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος που ψήφισε η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο οποίος δεν εφαρμόζεται.

Ο κ. Λοβέρδος δεν επέμεινε στην αρχική του εισήγηση, καθώς ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση για μια ηπιότερη εκδοχή του νόμου και συμφώνησε με τους υπόλοιπους στην ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά ο νόμος για το κάπνισμα. Επεσήμανε όμως ότι χρειάζεται βοήθεια από τους άλλους υπουργούς επειδή το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς, ούτε έχει τη δυνατότητα να φτιάξει δικούς του. Πρότεινε για παράδειγμα να ενεργοποιηθεί η Δημοτική Αστυνομία ή ακόμη και η Αστυνομία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στους υπουργούς του να ενεργοποιηθούν όσοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και να πραγματοποιούνται συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι. 

(πηγή : tovima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: