Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

40ο Ενδιάμεσο Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ολοκληρώθηκε το συνεδριακό διήμερο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τη διεξαγωγή του 40ου Ενδιάμεσου Συνεδρίου. Σε κλίμα σαφώς πιο ήπιο, μέχρι και υποτονικό, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία η εισήγηση της Ομοσπονδίας είναι ουσιαστικά η ίδια, όπως είχε εκφραστεί και στο Συνέδριο των Χανίων τον Απρίλιο του 2009, με μικρές διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο των αιτημάτων.
Πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα που αφορούσαν αφενός την εκπαίδευση-επιμόρφωση του ένστολου προσωπικού που είχε προσληφθεί πριν την εφαρμογή του ΠΔ23/2002 και αφετέρου το δικαίωμα μετάταξης του ίδιου προσωπικού ικανοποιήθηκαν και συνεπώς αφαιρέθηκαν από το πλαίσιο διεκδικήσεων. Στη λίστα προστέθηκαν δυο νέα αιτήματα που αφορούν την ανάκληση της απόφασης του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία μητρώου εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία και την επιστροφή των ερωτηματολογίων που στόχο έχουν την αλλαγή του ρόλου της υπηρεσίας και επίσης την ανάκληση της Υπουργικής απόφασης για την ανάθεση του ελέγχου του καπνίσματος.




Το Σωματείο μας πήρε το λόγο, δια του Προέδρου, και έθεσε δυο επιπλέον ζητήματα.

α) Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα οικογένειες συναδέλφων που είτε υπηρετούν σε διαφορετικές πόλεις είτε εργάζονται μακριά από τις κατοικίες τους και υποβάλλονται καθημερινά σε δυσβάσταχτα για την εποχή έξοδα μετακινήσεων και διαμονής. Οι μέχρι πρότινος ενδοιασμοί για το θέμα της συνυπηρέτησης πρέπει να μπουν στην άκρη και το θέμα να εξετασθεί υπό τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει όπως και το θέμα των μετατάξεων για σοβαρούς λόγους αφού πλέον τίθεται υπό απειλή το δικαίωμα της προστασίας της οικογένειας. Το επιχείρημα της επιλογής, που έχει τεθεί στο παρελθόν, πιστεύουμε ότι έχει ήδη καταρριφθεί από τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας ειδικά σττους πτυχιούχους. Τι προτίθεται να κάνει η Ομοσπονδία για το συγκεκριμένο θέμα;
Η απάντηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας ήταν ότι το θέμα θα τεθεί τη νέα χρονιά αφού λόγω Καλλικράτη θα υπάρξουν αλλαγές ή νέος Κώδικας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων όπου θα ζητηθεί να αρθούν οι εξαιρέσεις στα θέματα των μετατάξεων.
Το Σωματείο μας το επόμενο διάστημα θα καταθέσει στην Ομοσπονδία ολοκληρωμένη έκθεση με τις απόψεις μας για το συγκεκριμένο θέμα.

β) Μέχρι σήμερα δεν έχει καθορισθεί το επίδομα θέσης που προβλέπεται από τον Ν.3731 για τους συναδέλφους που εκτελούν καθήκοντα Υποδιευθυντών, Τμηματαρχών β' και Εποπτών. Ενόψει ενιαίου μοσθολογίου είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει το θέμα και να αρθούν οι αδικίες.
Η απάντηση της Ομοσπονδίας είναι ότι το θέμα τέθηκε στο Υπουργείο το οποίο το αντιμετωπίζει θετικά και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διευθεύτηση και λύση του ζητήματος.

Συνάδελφοι ,


σαν γενικό συμπέρασμα από την παρουσία μας στα συνέδρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα λέγαμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα , με τις μέχρι τώρα μορφές και δομές λειτουργίας του, έχει κλείσει τον κύκλο του. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία απαιτούν αλλαγή σε όλα τα επιπεδα και κυρίως στον τρόπο που σκεφτόμαστε και προσεγγίζουμε τους εργαζόμενους. Δεν είναι κρυφό ότι όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν, για λόγους που άλλες εποχές θα κατέβαζαν χιλιάδες στους δρόμους, είχαν ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής. Ο εργαζόμενος έχει ανάγκη από την παρουσία των εκπροσώπων του στους χώρους δουλειάς με ελεύθερο τρόπο σκέψης και ανεξάρτητο λόγο. Οι κομματικές και παραταξιακές εμμονές έχουν ξεπερασθεί προ πολλού από τους εργαζόμενους πρέπει να ξεπεραστούν και από τους ίδιους τους συνδικαλιστές. Απαιτούνται ελάχιστες συναινέσεις προκειμένου να πεισθεί και ο εργαζόμενος ότι ο αγώνας είναι ουσιαστικός και όχι απλά για την ανάδειξη του μεγαλύτερου αγωνιστή ή του καλύτερου συνδικαλιστή. Η συζήτηση αυτή πρέπει κάποια στιγμή, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, να ανοίξει αλλιώς το συνδικαλιστικό κίνημα θα περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία, αν δεν έχει ήδη γίνει.

Όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία δεν εξαιρείται από τις παραπάνω διαπιστώσεις. Νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και συναδέλφων που ανήκουν σε συλλόγους εργαζομένων όλης της χώρας προκειμένου η παρουσία μας και ο λόγος να είναι πιο δυνατός και ουσιαστικός μέσα στη Ομοσπονδία και όχι μόνο. Το να χαράξει κάθε σωματείο τη δική του πορεία για θέματα που αφορούν όλους είναι πιστεύουμε λάθος. Η εσωστρέφεια είναι κακός σύμβουλος κι εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να το αλλάξουμε . Σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις θα μας προσπεράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: