Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Περιμένοντας την...Κ.Υ.Α

Η Υπουργός Υγείας Κα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96 για θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στο μέτρο καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ο διάλογος με τη δημοσιογράφο Κα Ευθυμιάδου έχει ως εξής :

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Επειδή ακριβώς τελειώνει ο χρόνος δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για το κάπνισμα, διότι λίγες είναι οι ημέρες που περισσεύουν για τους καπνιστές. Πως θα το ελέγξετε αυτό το σύστημα; Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχάς θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το κάπνισμα είναι πρώτα απ' όλα θέμα υγείας. Το λέω αυτό, γιατί περνά στον κόσμο ότι είναι μόνο η αστυνόμευση. Η αστυνόμευση είναι αναγκαία, δηλαδή πρέπει να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, πρέπει να έχουμε κανόνες.

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Ναι σίγουρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι θέμα υγείας, για μας και τον διπλανό μας, την οικογένειά μας.

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Τους έχετε αυτούς τους μηχανισμούς;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να θυμίσουμε ότι από 1η Σεπτεμβρίου έχουμε ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Ήδη ξεκινάμε και από αυτό το Σαββατοκύριακο μια καμπάνια ενημέρωσης γύρω από το ζήτημα αυτό.

Θα λειτουργήσει μια γραμμή, το 1142, το οποίο θα δίνει στην αρχή πληροφορίες και στη συνέχεια θα μπορεί κανείς να κάνει και καταγγελίες αλλά θα υπάρξει και ενημέρωση αυτό το δεκαήμερο γύρω από όλα αυτά τα θέματα.

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Θα μας βάλετε να καταγγέλλουμε τα πάντα! Ακόμη και το κάπνισμα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα απ' όλα είναι η ενημέρωση. Και θα σας πω και κάτι κα Ευθυμιάδου, επειδή κάναμε και το ξέρετε αυτό, ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο. Ακόμη και η Ένωση Εστιατόρων που ήρθε και μας είδε στο Υπουργείο, μπορεί να είχαν κάποιες επιφυλάξεις για το χρόνο της επιβολής.

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Ναι, και λόγω της κρίσης τα μαγαζιά ανησυχούν.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλλά και οι ίδιοι όμως και επιμένω σε αυτό και μάλιστα προς τιμή του και ο Πρόεδρος Εστιατόρων, είχε βγει και το είχε πει και δημόσια και στη Βουλή αυτό, όταν κάναμε την ακρόαση, είπαν ότι προτιμούν την ολική απαγόρευση από τις εξαιρέσεις.

Γιατί οι εξαιρέσεις και τα παραθυράκια του προηγούμενου νόμου, προκαλούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των καταστημάτων.

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Ναι αλλά δεν ανησυχείτε μήπως με αυτό το μέτρο ο κόσμος θα σταματήσει να πηγαίνει στα εστιατόρια, στα καταστήματα που ούτως ή άλλως διανύουμε μια περίοδο κρίσης και ούτως ή άλλως υπάρχει μειωμένη κίνηση, σε γενικότερο πλαίσιο δηλαδή το λέω οικονομικό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι δεν ανησυχώ και θα σας πω γιατί, θα σας το εξηγήσω.

Πρώτα απ' όλα γιατί ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου έχει ήπιο καιρό. Άρα υπάρχουν τα τραπεζάκια έξω, υπάρχουν οι ημιϋπαίθριοι χώροι των καταστημάτων, αν κάποιος τόσο πολύ στερείται, μπορεί να κάτσει εκεί, δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα και να καπνίσει.

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Το Γενάρη τι θα κάνει είναι το θέμα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από εκεί και πέρα το ότι είναι ολική η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα εστιατόρια. Εξάλλου όλα είναι και λίγο μια ιδέα.

Να σας θυμίσω όταν μπήκε η ολική απαγόρευση στα αεροπλάνα. Εγώ δεν κάπνιζα ποτέ, αλλά είχα πολλούς φίλους καπνιστές οι οποίοι έλεγαν «μα πως θα ταξιδεύουμε, θα πάθουμε ψυχολογικά προβλήματα» και όλα αυτά! Ε, ποιος έπαθε ψυχολογικό πρόβλημα όταν είναι στο αεροπλάνο; Όλοι συμμορφώθηκαν. Μια ιδέα είναι όλα.

Και στο κάτω - κάτω η Κύπρος, όλη η Ευρώπη και η Αμερική ήδη το εφαρμόζουν. Το εφαρμόζει και η Τουρκία. Είναι δυνατό η Ελλάδα να μην μπορεί να το εφαρμόσει;

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Τα πρόστιμα θα τα επιβάλλετε άμεσα ή έχουμε λίγο περιθώριο ακόμη;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από την πρώτη ημέρα θα υπάρχουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Είναι φυσικό τις πρώτες μέρες να υπάρξει ….

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Χαλαρότητα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα το έλεγα χαλαρότητα, αλλά περιθώριο προσαρμογής. Και το ότι βάλαμε την έναρξη εφαρμογής από 1η Σεπτεμβρίου όπου με αυτή τη ζέστη που κάνει όπως καταλαβαίνετε, δεν θα είναι και τόσοι πολλοί στους εσωτερικούς χώρους, είναι ακριβώς για να υλοποιηθεί ομαλά το νέο καθεστώς.

Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Θα έχει μια προσαρμοστικότητα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλλά θα υπάρχει εξαρχής αυστηρός έλεγχος, θα υπάρχει εποπτεία. Πλέον τα ελεγκτικά όργανα είναι η δημοτική Αστυνομία, είναι οι Επόπτες υγείας της Αυτοδιοίκησης, και επειδή ακριβώς θέλουμε να στηρίξουμε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε πει ότι και τα πρόστιμα θα είναι ανταποδοτικά, θα αποδίδονται στους Δήμους.

Σχόλιο: Όπως γίνεται αντιληπτό από τις δηλώσεις της Υπουργού ο κύριος ελεγκτικός μηχανισμός της εφαρμογής του Νόμου θα είναι η Δημοτική Αστυνομία. Οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν με επιστολές στο Υπουργείο Εσωτερικών είτε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ είτε από το Σωματείο της Αθήνας προφανώς δεν λήφθηκαν υπόψιν κι έτσι από 1 Σεπτεμβρίου οι Δημοτικοί Αστυνομικοί σε όλη τη χώρα καλούνται να ασκήσουν άλλη μια αρμοδιότητα που προστίθεται σε αυτές του Ν.3731.
Σύμφωνα όμως με το Ν.3868 άρθρο 17 θα εκδοθεί ΚΥΑ με την οποία θα καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία ελέγχου, πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των πιο πάνω προστίμων, το ύψος των προστίμων, τα κριτήρια επιμέτρησης του ύψους του προστίμου, η διαδικασία είσπραξης των προστίμων, όπως και η διάθεση των εσόδων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές 7 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη του μέτρου καμμία υπηρεσία και κανένας Δημοτικός Αστυνομικός δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για όλα αυτά. Καμμία εγκύκλιος που να καθορίζει το παραμικρό ,όπως πχ τη μορφή των εντύπων που θα χρησιμοποιούνται για την επιβολή των προστίμων ή των εξαμηνιαίων αναφορών που προβλέπει ο Νόμος.
Γνωρίζουμε ότι ο Ν.3731 θέτει περιορισμούς στην άσκηση των αρμοδιοτήτων ανάλογα με τον αριθμό των Δ.Α με όριο το 50. Αυτή η αρμοδιότητα άραγε σε ποιά κατηγορία θα ανήκει; Το Υπουργείο γνωρίζει ότι υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες που λειτουργούν με 1 έως 3 Δημοτικούς Αστυνομικούς και μάλιστα σε μεγάλους Δήμους με πάρα πολλά καταστήματα ;
Η γραμμή επικοινωνίας 1142 που αναφέρει στη συνέντευξη η Υπουργός με ποιό τρόπο θα συνδεθεί με τα κέντρα επικοινωνίας της Δ.Α( όπου υπάρχουν);
Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά θα απαντηθούν όλα σε 7 εργάσιμες με μια ΚΥΑ που δεν έχει εκδοθεί ακόμα και όταν ακόμα περιμένουμε τις ΚΥΑ για τον προηγούμενο Νόμο 3731/2008.
Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί δεν πρέπει και δεν θα είναι τα εξιλαστήρια θύματα αυτής της κατάστασης.
Το Σωματείο μας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προστατεύσει τους συναδέλφους που όπως φαίνεται θα κληθούν, για άλλη μια φορά, να εφαρμόσουν τον Νόμο μέσα σε ένα περιβάλλον προχειρότητας και ασάφειας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από Ν.3868 άρθρο 17 παράγραφος 10:
Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 3730/2008, μετά τη λέξη «αλκοόλ» προστίθεται εδάφιο ως εξής: «και διαχειρίζεται σχετικές καταγγελίες παραβάσεων του νόμου». Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 οι λέξεις «κατόπιν αιτήσεως» αντικαθίστανται με τις λέξεις «κατόπιν αιτήματος». Στο τέλος της παραγράφου προστίθεται η φράση: «Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του παρόντος, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων είναι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.»
Άρα το μόνο που λείπει είναι οι λεπτομέρειες εφαρμογής του Νόμου:
1.Έντυπα.
2.Διαδικασία βεβαίωσης των προστίμων.
3.Καθορισμός αρμόδιων υπηρεσιών για την είσπραξη τους.

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο θα περιμέμουμε και νέα ΚΥΑ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=194682

Τα παιδιά για όλες τις δουλείες...