Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αυξάνονται οι...σωτήρες στον δήμο Θεσσαλονίκης

Άλλες δύο υποψηφιότητες για την ανάληψη των ηνίων στον δήμο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκαν (και) επίσημα σήμερα. Γιάννης Μπουτάρης και Στέλιος Παπαθεμελής με δηλώσεις τους, ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους για τον δήμο με τον πρώτο να βάλλει κατά του συνυποψήφιου του και βουλευτή Ν.Δ. Κώστα Γκιουλέκα, καλώντας τον παράλληλα να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος.

Ακολουθούν αποσπάσματα των δηλώσεων των δυο υποψηφίων:


Γιάννης Μπουτάρης

«Πριν από πέντε χρόνια τέτοια εποχή στο Βυζαντινό Μουσείο ξεκινήσαμε αυτό που εν τέλει έγινε η "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" και κατέληξε σπάζοντας τότε το κομματικό κατεστημένο της πόλης, να πάρει το 16% των ψήφων.

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς και συστηματικής και θάλεγα πολύ αποδοτικής παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε η κύρια δύναμη που όχι απλά απειλεί, αλλά υπόσχεται όχι μόνο την ανατροπή του συστήματος που επί 25 χρόνια έφερε τη Θεσσαλονίκη στα όρια τριτοκοσμικής πόλης, αλλά και την αποκατάσταση ενός οράματος που θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή.


Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά :


Είμασταν και είμαστε η μόνη μη κομματική υποψηφιότητα. Έχουμε μεγάλο σεβασμό και πίστη στη λειτουργία των κομμάτων ως ακρογωνιαίων λίθων της δημοκρατίας, αλλά θεωρούμε (και όχι μόνο εμείς) ότι οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να υφίστανται τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις πολλές ανεξάρτητες υποψηφιότητες που έχουν εμφανιστεί. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω ότι, παρόλο που μιλάμε με όλες τις ομάδες που έχουν εμφανιστεί και μετέχουμε ενεργά στο διαπαραταξιακό, δεν έχουμε κάνει καμιά συμφωνία με κανέναν, για οτιδήποτε. Πιθανόν μέχρι τέλους να προκύψουν συμμαχίες ή συνενώσεις, εφόσον φυσικά αυτό εξυπηρετεί έναν κοινό σκοπό που είναι όχι απλά η ανατροπή ενός συστήματος, αλλά η αποκατάσταση μιας νέας νοοτροπίας στη λειτουργία της πόλης και ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στην επόμενη συνέντευξη τύπου που προσδιορίζουμε για τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, θα σας παρουσιάσουμε το όραμά μας για την πόλη. Πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη ότι ζούμε πια σε μια περίοδο «πολέμου». Έχουμε παγκόσμια κρίση όχι απλά οικονομική αλλά κρίση αξιών. Για τα δημοτικά πράγματα αυτό θα πει στην πράξη 30% περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή από τα 300 εκατ. υθα έχουμε μόνο 200. Αυτό θα πει ότι το αρχικό μας πρόγραμμα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να δώσουμε προτεραιότητα στις δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή χωρίς λεφτά. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες δράσεις η πρώτη από τις οποίες είναι η διαφανής και θάλεγα ακόμη και τσιγκούνικη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Δεν θάθελα να σχολιάσω τα της κακής οικονομικής διαχείρισης, τις ατασθαλίες της σημερινής διοίκησης. Θάθελα όμως να τονίσω ότι ο κύριος Παπαγεωργόπουλος αντί να δώσει 6,5 εκατ. για να εκπληρώσει το προσωπικό του και μόνο όνειρο να μπει στο δημαρχείο και να βρίζει την κυβέρνηση, γιατί του μπλόκαρε τις καταθέσεις θα μπορούσε όπως θάκανε κάθε έντιμος και νομοταγής πολίτης να κάνει ρύθμιση χρεών με την εφορία, κατ’ αρχήν αν πάρει φορολογική ενημερότητα και να αποφύγουμε όλους αυτούς τους θεατρινισμούς για μαύρες σημαίες κ.λπ.

Οι συνάδελφοι θα σας πούνε κι άλλα. Εγώ θα τονίσω μόνον ότι εμείς είμαστε η μόνη εγγύηση για τη νίκη στον αγώνα που εξελίσσεται, γιατί είμαστε και το εννοούμε η ναυαρχίδα της αλλαγής. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δώσουμε στον απογοητευμένο Σαλονικιό ένα όραμα που θα κάνει την πόλη μας πάλι να φύγει, να μην είναι κατ’ αρχήν πρωτεύουσα της ανεργίας, να είναι περήφανη για τα Πανεπιστήμιά της, να αναδείξει τον Βυζαντινό της χαρακτήρα και πολιτισμό, να γίνει μια ζωντανή, σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Το όραμα αυτό δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν συμμετέχει ο πολίτης σ’ αυτό που ζητάμε. Ελάτε όλοι μαζί υποψήφιοι, τωρινοί και μελλοντικοί, αλλά κυρίως όλοι οι πολίτες μαζί να τινάξουμε τις σκόνες από πάνω μας και να προχωρήσουμε μπροστά, να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη μας, να πάψουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε Σαλονικιοί.

Τέλος, δεν μπορώ να μη σχολιάσω τις δηλώσεις του Κώστα Γκιουλέκα. Η έχει υποκύψει στη μαγεία της μόδας, ότι είμαστε ανεξάρτητοι, υπεράνω κ.λπ. ή μας περνάει όλους για χαζούς. Πώς είναι δυνατόν να λέει ότι δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση με κανένα κόμμα, συμφέρον ή πρόσωπο, όταν είναι ενεργός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί κλέβει τη βασική μας θέση κάθε δημοτικό διαμέρισμα και μικρό δημαρχείο, λέγοντας ότι δεν θ’ ασκήσει διοίκηση από το κεντρικό δημαρχείο αλλά από κάθε γειτονιά.

Τέλος, γιατί λέει ότι εγκαταλείπω το κοινοβούλιο και δεν το κάνει τώρα αμέσως ; Η υποκρισία του βαθέος κράτους του συστήματος που εκπροσωπεί ο κ. Γκιουλέκας δεν έχει όρια.»

Στέλιος Παπαθεμελης

«Συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο από τίμιους και προκομμένους συμπολίτες μας, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, αποφασισμένους να δουλέψουν για το κοινό καλό και απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης σε όλους τους Θεσσαλονικείς. H Θεσσαλονίκη διαθέτει...

τεράστιες δυνάμεις προόδου, που περιμένουν την αξιοποίησή τους. Ζητούμε και είμαστε διαθέσιμοι για μια ανοιχτή συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης. Δεσμευόμστε ότι θα προχωρήσουμε σε δράσεις για τη βελτίωση του αστικού και του περιαστικού περιβάλλοντος της πόλης με τολμηρές παρεμβάσεις στις συγκοινωνίες, όπως δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, τραμ, προαστικακού και υβριδικών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα, προτεραιότητες μας αποτελούν το ζωντάνεμα των υποβαθμισμένων περιοχών, η καθαριότητα της πόλης, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα. Η Θεσσαλονίκη της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας θέλουμε να είναι η Θεσσαλονίκη ενός δυναμικού και δημιουργικού παρόντος και ενός λαμπρού μέλλοντος για τους νέους μας. Η πόλη που αγαπάμε δεν είναι σήμερα η πόλη που ονειρευόμαστε, αλλά στο χέρι μας είναι να την κάνουμε και μπορούμε».

(πηγή : Taxalia)

Δεν υπάρχουν σχόλια: