Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Θεσσαλονίκη:«Πλημμύρισε» η αγορά από εμπορεύματα -«μαϊμού»

Αναδημοσίευση άρθρου

Σε «σαφάρι» για τον εντοπισμό παράνομων αποθηκών με εμπορεύματα-«μαϊμού» έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ και Δημοτική Αστυνομία δεσμεύοντας ποσότητες-«μαμούθ» με τσάντες, γυαλιά, ρούχα ακόμη και... «επώνυμα» καλλυντικά.


Οπως τονίζουν στελέχη των υπηρεσιών, δεκάδες αποθήκες έχουν «ξεφυτρώσει» σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και σε επαρχιακές περιοχές του νομού, τροφοδοτώντας το παρεμπόριο, ενώ πλέον προϊόντα-«μαϊμού» εντοπίζονται ακόμη και σε εμπορικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες υπεύθυνοι της Δημοτικής Αστυνομίας κατέστρεψαν πέντε τόνους με εμπορεύματα-«μαϊμού» που είχαν στις αποθήκες τους και προέρχονταν από υποθέσεις των δύο τελευταίων χρόνων, ενώ επισημαίνεται ότι σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν χώροι για να τοποθετούνται τα δεσμευμένα προϊόντα, καθώς όλες σχεδόν οι αποθήκες των υπηρεσιών είναι ασφυκτικά γεμάτες!

Στις αποθήκες

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποθήκες του ΣΔΟΕ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης έχουν ήδη γεμίσει με εμπορεύματα που έχουν δεσμευθεί τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις αποθήκες βρίσκονται εμπορεύματα από συνολικά 19 υποθέσεις των τελευταίων εννιά μηνών: 40.271 είδη αξεσουάρ, δηλαδή τσάντες, γυαλιά ηλίου, γραβάτες, ζώνες, κολόνιες, ακόμη και καλλυντικά, 3.083 μπλούζες, 829 παντελόνια και φόρμες, 146 πουκάμισα και 1.693 ρολόγια, ενώ σε μία από τις αποθήκες που είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο εντόπισαν και δέσμευσαν και 46.810 ετικέτες, οι οποίες προορίζονταν για «επώνυμα» ρούχα.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της υπηρεσίας, απομιμητικά προϊόντα που έχουν δεσμευθεί το τελευταίο διάστημα στέλνονται πλέον σε αποθήκες που τους έχει παραχωρήσει η Δημοτική Αστυνομία, ωστόσο και αυτές σύντομα θα «φουλάρουν» από τον όγκο τον εμπορευμάτων. Παράλληλα, πριν από έξι μήνες και το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ότι αδυνατεί να δεχτεί τα πειστήρια από υποθέσεις με προϊόντα-«μαϊμού», καθώς οι χώροι που προορίζονταν για τη φύλαξή τους είναι γεμάτοι. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η Δημοτική Αστυνομία είχε κατασχέσει από μικροπωλητές πέντε τόνους με εμπορεύματα -«μαϊμού», ενώ σε δύο επιχειρήσεις -«σκούπα», που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες κινεζικών καταστημάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν απομιμητικά είδη που ξεπερνούν τους 4,5 τόνους.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου στην τελευταία αποθήκη που εντοπίστηκε πριν από δύο μέρες απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο τουλάχιστον τριάντα αλλοδαποί μικροπωλητές, κυρίως Αφρικανοί, έφτασαν στο χώρο με σκοπό να αγοράσουν εμπορεύματα. Ωστόσο, μόλις αντιλήφθηκαν τους άντρες του ΣΔΟΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας έγιναν... καπνός.

Τα δρομολόγια

Ενα μεγάλο ποσοστό των αποθηκών ανήκει σε καταστήματα με κινεζικά είδη, ωστόσο κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί ακόμη και βιοτεχνίες όπου παράγονταν ρούχα-«μαϊμού», αλλά και εμπορικά καταστήματα, που εισήγαγαν ανάλογα εμπορεύματα. Από πληροφορίες προκύπτει ότι η πλειοψηφία των εμπορευμάτων αυτών έχουν ως χώρα προέλευσης την Κίνα, ωστόσο αρκετές ποσότητες έχει διαπιστωθεί ότι παράγονται τόσο στην Τουρκία όσο και στη Βουλγαρία. Μάλιστα, πολλές ποσότητες, που προέρχονται από Κίνα φτάνουν στην Ιταλία και από εκεί εισάγονται στην Ελλάδα, ενώ άλλα φορτία φτάνουν απευθείας με κοντέινερ στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης ή του Πειραιά και στη συνέχεια διοχετεύονται σε όλη τη χώρα.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι ποσότητες με είδη-«μαϊμού» φτάνουν μεν στο λιμάνι του Πειραιά και στα τιμολόγιά τους φαίνεται ότι θα συνεχίσουν το... ταξίδι τους για χώρες της ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα τα φορτία αυτά παραμένουν στην Ελλάδα και οδηγούνται σε αποθήκες. Μάλιστα, σε κάποια περίπτωση τα εμπορεύματα φαινόταν ότι προέρχονταν από την Κίνα, ενώ τα τιμολόγια που τα συνόδευαν ήταν από τις... Σεϊχέλες. Επιπλέον, κάποιες από τις ποσότητες που φτάνουν στην Ελλάδα συνοδεύονται από πλαστά έγγραφα που δείχνουν ότι προέρχονται από την Ουγγαρία, την Πολωνία ή τη Ρουμανία.

(πηγή: www.agelioforos.gr)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: