Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης : 17 άτομα εμπλέκονται συνολικά στο σκάνδαλο που φτάνει τα 34 εκατομμύρια ευρώ.

Αναδημοσίευση άρθρου


Τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και δεξί χέρι του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Μιχάλη Λεμούσια κατονόμασε ως γνώστη και εντολέα στην υπόθεση υπεξαίρεσης των 34 εκ ευρώ ο πρώην ταμίας του δήμου.

Παράλληλα, ο 46 χρονος πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης που μετά την πολύωρη απολογία του στον Γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ανέφερε ονόματα άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης του δήμου (αντιδημάρχους οικονομικών κλπ) που, όπως ισχυρίστηκε, γνώριζαν τις κινήσεις του. Φέρεται δε να είπε ότι στον ίδιο αναλογούσε ως «μίζα» ένα μικρό μέρος από το σύνολο του υπεξαιρεθέντος ποσού.

Να σημειωθεί ότι ο επί 18 έτη υπάλληλος του δήμου, που κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση, σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, φέρεται να ακολούθησε την ίδια γραμμή που είχε χαράξει κατά την προανακριτική του απολογία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ποσό της υπεξαίρεσης μέχρι στιγμής αγγίζει τα 23,5 εκατ. ευρώ, για το διάστημα από το 1998 έως το 2007.

Απολογούμενος, ο 46χρονος φέρεται να αποδέχθηκε μέρος της ευθύνης για την υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων από την Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου, υποστηρίζοντας, όμως, ότι εκτελούσε «άνωθεν εντολές».

Με βάση το περιεχόμενο της απολογίας του 46χρονου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από τις δικαστικές αρχές, ο ειδικός ανακριτής θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες σε βάρος των υπολοίπων ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, έτσι ώστε να αρχίσουν οι απολογίες τους.

Σύμφωνα με τις δύο εκθέσεις προσωρινών διαπιστώσεων που κατέθεσε στις αρχές η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 17 άτομα. Το επόμενο διάστημα η οικονομική επιθεωρήτρια θα ολοκληρώσει την έρευνά της και θα καταθέσει το τελικό πόρισμα για την υπόθεση. Εκτιμάται ότι η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου θα φτάσει τα 34 εκατομμύρια ευρώ. 

(πηγή: www.aftodioikisi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: