Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Χωρίς Δημοτική Αστυνομία, λόγω... ύψους, έμειναν πολλοί δήμοι του Ν. Θεσ/νίκης

Υπηρεσίες - «φάντασμα» θυμίζουν οι υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας που λειτουργούν σε ορισμένους δήμους της Θεσσαλονίκης. Γιατί, πώς αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «τμήματα» που καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες χιλιάδων πολιτών με τον... εξής έναν υπάλληλο;

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας δημοτικός αστυνομικός καλείται να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα της υπηρεσίας στους δήμους Νεάπολης και Χορτιάτη, μόνο τρία άτομα καλύπτουν όλη τη Σταυρούπολη, ενώ τρεις δημοτικοί αστυνομικοί υπηρετούν και στο δήμο Λαγκαδά! Εξι άτομα μαζί με τους προϊσταμένους αποτελούν το δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας στην Πολίχνη, ενώ τέσσερα καλύπτουν τις ανάγκες των 70.000 κατοίκων του αναπτυσσόμενου δήμου Πυλαίας!

Χρυσή ευκαιρία

Από τότε που δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα ίδρυσης Δημοτικής Αστυνομίας και άρχισαν σιγά σιγά να εκχωρούνται στο νέο αυτό Σώμα αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν πολλοί οι δήμαρχοι που θεώρησαν ότι είχαν μπροστά τους μια χρυσή ευκαιρία να βάλουν τάξη στα του οίκου τους. Ωστόσο, αν και το ενδιαφέρον των νέων σε κάθε αντίστοιχη προκήρυξη είναι μεγάλο, οι υποψήφιοι «κόβονται» συνήθως στα αγωνίσματα ή λόγω... ύψους.

«Η προκήρυξη ήταν για εννέα θέσεις και οι αιτήσεις 68, αλλά από όλους αυτούς μόνον ένας πέρασε τις εξετάσεις. Ο ένας αυτός δημοτικός αστυνομικός καλείται να καλύψει όλη τη Νεάπολη, πράγμα ανέφικτο. Για το λόγο αυτόν, έχουμε προσλάβει τέσσερις υπαλλήλους για τη φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων με τους οποίους συνεργάζεται ο αστυνομικός μας», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος. Ο ίδιος αλλά και αρκετοί συνάδελφοί του ζητούν από την κυβέρνηση την επαναπροκήρυξη θέσεων για δημοτικούς αστυνομικούς, ωστόσο φαίνεται ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει «παγώσει» όλες τις διαδικασίες.

«Εχουμε τέσσερα άτομα για 70.000 πληθυσμό! Εδώ και ένα χρόνο ζητάμε -χωρίς αποτέλεσμα- την επαναπροκήρυξη θέσεων. Προς το παρόν, Δημοτική Αστυνομία έχουμε μόνο μέχρι το μεσημέρι!», λέει ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης.

Πολλές αρμοδιότητες

«Σε αντίθεση με αυτό που φαντάζονται πολλοί, η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι μόνο για πρόστιμα και κλήσεις σε διπλοπαρκαρισμένα. Καλούμαστε να ελέγξουμε λαϊκές αγορές, υπαίθριες διαφημίσεις, παρεμπόριο, σφραγίσεις καταστημάτων, τραπεζοκαθίσματα, ενώ πέραν αυτών απαιτείται και διοικητική υποστήριξη», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Θωμαΐδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι υποψήφιοι αψηφούν το όριο του ύψους, αλλά και τη δυσκολία των αγωνισμάτων στα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν για να πετύχουν.

(πηγή : www.agelioforos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: