Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Εισοδηματική πολιτική μέρος 2ο

Λίγες ημέρες μόλις από την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και πριν ακόμη οι εργαζόμενοι συνέλθουν και συνειδητοποιήσουν το στραπάτσο που δέχθηκαν, η προετοιμασία του εδάφους για το δεύτερο κύμα, όπως είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη ανάρτηση μας, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο στόχος είναι πλέον ορατός και ακούει στο όνομα 14ος μισθός.

Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από άρθρο του www.nooz.gr :

Σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω περικοπή των δαπανών, εκτός από τη μείωση των επιδομάτων, αρχίζει πλέον να κερδίζει έδαφος η κατάργηση ή το ψαλίδισμα του λεγόμενου 14ου μισθού, δηλαδή του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, σε πρώτη φάση στον δημόσιο τομέα. Επισήμως η Αθήνα αντιστέκεται, ωστόσο είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να μελετήσει σοβαρά το σενάριο αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν όχι έχει εξεταστεί, πάντα ως σενάριο, το ενδεχόμενο να γίνει ετεροχρονισμός του 14ου μισθού ή να προσφερθούν στους δημοσίους υπαλλήλους μετοχές επιχειρήσεων που ελέγχονται από το κράτος. Μάλιστα κοινοτικοί αξιωματούχοι ζητούν περικοπή του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα με το επιχείρημα ότι έτσι θα περιοριστεί το παραγωγικό κόστος και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα!

Στο ίδιο πνεύμα και το απόσπασμα από σχετικό άρθρο του www.tanea.gr :

Το ερώτημα ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα ζητηθούν βρίσκεται βεβαίως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στις Βρυξέλλες όμως έχουν τη λύση έτοιμη: επαναφέρουν σταθερά την πρόταση, που έχουν κάνει από τον περασμένο χρόνο στην Ελλάδα, να κόψει τον 14ο μισθό των υπαλλήλων. Μάλιστα, μιλούν όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Ποιά είναι όμως η επίσημη θέση της Αθήνας στα σενάρια εκ Βρυξελλών ;


Σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών στο περιθώριο της Συνόδου των EUROGROUP-ECOFIN (www.ypes.gr) η απάντηση έχει ως εξής :

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι γράφουν για κατάργηση του 14ου μισθού.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να επαναλάβω ότι δεν υπάρχουν καθόλου αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, πόσο μάλλον μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση, στην οποία αναφέρεστε.
Θα γίνει μια ανάλυση τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνει μια συζήτηση στην Ελλάδα, θα γίνει μια συζήτηση με την ΕΕ. Εμείς πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως υλοποιείται, αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα ρίσκα, στα οποία γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του ECOFIN και θα υποβάλουμε την έκθεσή μας μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το αποκλείετε δηλαδή.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι μια κατεύθυνση, στην οποία δεν έχουμε πρόθεση να πάμε. Είναι μια κατεύθυνση, στην οποία δεν υπάρχει καμία παρόμοια απόφαση. Δεν υπάρχει αναφορά σε κάτι τέτοιο ακόμη και στις αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN. Να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα επανέλθω στην προηγούμενη ερώτηση. Μπορείτε αυτή τη στιγμή να πείτε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν κινδυνεύει ο 14ος μισθός των Ελλήνων εργαζομένων;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μπορώ να πω με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων. Με κάθε τρόπο. Και αυτό το λέω κατηγορηματικά.

Ας δούμε όμως με τη βοήθεια των ειδησεογραφικών πρακτορείων τι συμβαίνει με τους μισθούς των υπολοίπων Ευρωπαίων. Γράφει το nooz.gr :

Τελευταίοι στους μισθούς

Tην ώρα πάντως που οι Βρυξέλλες απαιτούν περικοπές στις αποδοχές τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται στο 51% του μέσου όρου της ευρωζώνης και οι μέσες αποδοχές στο 73%.
- Οι συντάξεις βρίσκονται στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
- Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων κινείται στο 83% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Επίσης, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή ο καθαρός μισθός και οι εισφορές, για έναν έλληνα μισθωτό είναι 1.668 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.366 ευρώ.
Στην Ολλανδία είναι 2.887 ευρώ, στην Γαλλία 2.496 ευρώ, στην Γερμανία 2.275 ευρώ, στην Ιταλία 1.884 ευρώ και στην Πορτογαλία 1.207 ευρώ.
Στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του 14ου μισθού, οι κατώτατες αποδοχές φθάνουν τα 803 ευρώ τον μήνα όταν στην Αγγλία είναι 1.148 ευρώ, στην Γαλλία 1.321 ευρώ, στην Ολλανδία 1.357 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 1.620 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι 14ος μισθός δίνεται επίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στη Γαλλία ενσωματώθηκε στο βασικό μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: