Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Περί Δημ. Αστ. Θεσ/νίκης ο λόγος...

Δύο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις, "συλλέξαμε" σήμερα από το Θεσσαλονικιότικο blog www.taxalia.blogspot.com Oι αναρτήσεις αφορούν στο κατά πόσο κάνει σωστά την δουλεία της η Δημ. Αστ. Θεσ/νίκης :

Aνάρτηση 1η, ώρα 10:50 :

Στρατηγέ, υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων στη Θεσσαλονίκη ;

<< Πριν από μερικές ημέρες, πήγα στην παλιά παραλία (Λεωφ.Νικης), όπου στεγάζεται το προξενείο της Κύπρου, σταμάτησα με τα αλάρμ, ως κλασικός μ...ας Έλληνας, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ανέβω και να πάρω μια βεβαίωση από το προξενείο.

Όταν κατέβηκα, με περίμενε ένα ....έργο τέχνης στο παρμπρίζ . Η συμπαθής δημοτική αστυνομικίνα, μου "κάρφωσε" την ογδοντάρα. Πίκρα!

Είπα τα κλασικά "μα ένα λεπτό ρε κορίτσι μου σταμάτησα", αλλά η κοπέλα δεν μου άφησε περιθώρια. Ευγενέστατα και τυπικά, όπως οι καλά εκπαιδευμένοι Γερμανοί αστυνομικοί, όπως πρέπει δηλαδή, μου απάντησε (στον πληθυντικό και με ηρεμία) ότι "δεν μπορεί να γνωρίζει για πόσο χρόνο το άφησα, αλλά και δεν έχει σημασία. Η παράβαση είναι παράβαση".

Τι μπορούσα να πω; Πλήρωσα χθες την κλήση κι έβαλα μυαλό. Και δεν επεδίωξα κανένα "σβήσιμο", παρά το γεγονός, ότι "όλοι έχουμε το βο(υ)λευτή μας".

Μέχρι εδώ, καλά.

Την ίδια μέρα όμως....
(χθες 3-9-2009), βρέθηκα στην περιοχή σε καφέ, με μεγάλη παρέα.

Την ώρα που είχαμε πληρώσει το λογαριασμό και ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, ήρθε ένα συνεργείο της Δημοτικής Αστυνομίας, της οποίας προϊστασθαι και έχετε τον τίτλο του Διευθυντή (αν δεν κάνω λάθος), το οποίο έκανε έλεγχο "τραπεζοκαθισμάτων", τα οποία είχαν προδήλως επεκταθεί, σε όλο το πεζοδρόμιο.

Και πάλι τα παιδιά ήταν ευγενέστατα και τυπικότατα και σας συγχαίρω για αυτό !

Ο καταστηματάρχης όμως είχε άλλη άποψη. Με το γνωστό "τσαμπουκά" μάζεψε όλους τους σερβιτόρους, αλλά και "γείτονες" συναδέλφους του κι άρχισε τα "γαλλικά" στους -πολύ υπομονετικούς- άνδρες (και μια κοπέλα) της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ελληνική μαγκιά! Και οι αστυνομικοί σου "μάσησαν". Έφυγαν και δεν ξέρω τι έγινε μετά.

Και σε ρωτώ στρατηγέ:

Υπάρχουν σε αυτή την πόλη, πολίτες δύο ταχυτήτων; Τα "κορόιδα" που πληρώνουν τις παραβάσεις τους και οι "μαγκίτες" που γράφουν το νόμο στα παλιά τους παπούτσια;
Για ποιό λόγο δεν τους συλλάβατε επί τόπου; Ο "Νόμος" ισχύει μόνο για τους "νομοταγείς", ενώ οι μπράβοι απαλλάσσονται;

Κοιτάξτε στρατηγέ:

Η θέση του ενεργού πολίτη απέναντι στη δημοτική αρχή του, κρίνεται από την καθημερινότητα. Δεν μπορείς να μου κολλάς εμένα, με άνεση, την "ογδοντάρα" στο τζάμι και να κάνεις πίσω στην αλητεία των τραπεζοκαθισμάτων, που δεν αφήνουν τους πεζούς να χαρούν τους δημόσιους χώρους. Δεν μπορείς να κάνεις πίσω σε αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν τον ποδηλατόδρομο. Αν κάνεις "χάρες" θα μας βρεις μπροστά σου !

Αν κάνεις πίσω στους "νταβατζήδες των πεζοδρομίων" φοβούμενος το πολιτικό κόστος, θα χάσεις εμάς, που ονειρευόμαστε μια πόλη ευρωπαϊκή, καθαρή, με τάξη και ασφάλεια, όπως αξίζει στη Θεσσαλονίκη μας. Όποιος θέλει τη Θεσσαλονίκη "μπουρδέλο" να φύγει, να πάει αλλού !

Εσύ αποφασίζεις. Μη ζητάς ψήφο όμως μετά !!! >>

Ανάρτηση 2η (απάντηση),ώρα 13:35 :

Απάντηση Αντιδημάρχου κ.Αθανάσαρου

<< Σε απάντηση του ερωτήματός σας περί πολιτών δύο ταχυτήτων, σας γνωρίζω τα εξής:


Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει να αναμετρηθεί καθημερινά με εκατοντάδες προβλήματα και παραβάσεις, τα οποία αντιμετωπίζει χωρίς διακρίσεις. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε κατά καιρούς και αντικείμενο διαφόρων δημοσιευμάτων στον Τύπο. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα το συμφέρον της πόλης και της πλειοψηφίας των πολιτών και φροντίζουμε να ενεργούμε με αντικειμενικότητα, συνέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και με γνώμονα πάντα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και επιείκειας..

Εξαντλούμε την αυστηρότητά μας αδιακρίτως εκεί που χρειάζεται , όπως στις...
παραβάσεις που αφορούν καταλήψεις ραμπών ατόμων με αναπηρία και διαβάσεων πεζών και είμαστε επιεικείς εκεί όπου λόγοι κοινωνικοί ή ανωτέρας βίας το επιβάλλουν.

Εάν κάποια στιγμή σε κάποια θέματα υποχωρούμε, ας ξέρουν οι φίλοι μας ότι πάντα υπάρχει η ….. επόμενη μέρα.

Τα περί «πολιτικού κόστους» δεν μας αγγίζουν, όταν οι ενέργειές μας εξυπηρετούν το συμφέρον της πόλης και των πολιτών.
σ.σ. taxalia:
Αξιότιμε κ.Αντιδήμαρχε, σας ευχαριστώ για την απάντηση. Το άρθρο μου δεν είχε σκοπό να θίξει τη Δημοτική Αρχή, αλλά να μεταφέρει την άποψη των πολιτών, όπως την καταγράφω ως δημότης αυτής της πόλης και συνεργάτης του δημοφιλέστερου ιστολογίου της Βόρειας Ελλάδας. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, θέλουν απλά να μην κάνετε πίσω ! Είμαστε μαζί σας, όταν πρόκειται για το καλό της πόλης, είμαστε μαζί σας όταν βοηθάτε να λιγοστέψουν "τα χάλια της Θεσσαλονίκης", θα σας κριτικάρουμε όμως και θα σας επισημαίνουμε λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες, που ευτυχώς μειώνονται συνεχώς και μπράβο σας.
Συνεχίστε την καλή δουλειά, είμαστε στο πλευρό σας. Προσωπικά εσείς έχετε δώσει δείγματα γραφής, τα οποία δεν αμφισβητούμε. Θέλουμε όμως να μη χαρίζεστε σε κ-α-ν-έ-ν-α-ν. >>
------------------------------------------------------------------

Η δικιά μας απάντηση :


Το μόνο που θα θέλαμε να συμπληρώσουμε εμείς σε όλα αυτα, είναι ότι οι υπάλληλοι της Δημοτικής αστυνομίας ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΛΕΣ και σε καμια περίπτωση δεν κάνουν "του κεφαλιού τους". Ακριβώς όπως δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, δεν υπάρχουν και Δημοτικοί Αστυνομικόι δύο ταχυτήτων. Τέλος, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, "δε μασάνε" από "τσαμπουκάδες" ιδιοκτήτες καταστημάτων χωρίς φυσικά αυτό να σημαινει ότι θα αρχίσουν να "πλακώνονται" με τον ελεγχόμενο σαν να βρίσκονται σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Εξ' άλλου, δεν είναι υπάλληλοι για μια μέρα, ουτε για μια εβδομάδα. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουν γενικότερα. Είναι αυτονόητο ότι η σωματική τους ακεραιότητα, προηγείται οποιουδήποτε ελέγχου. Όσο για τον συγκεκριμένο "τσαμπουκά" ιδιοκτήτη, (αν όντως συνέβει ακριβώς έτσι το περιστατικό) μάλλον ήταν η τύχερη του μέρα. Δυστυχώς όμως γι' αυτον, υπάρχουν άλλες 364...