Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Επερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για προβλήματα στις αμοιβαίες μετατάξεις.

(Αναδημοσίευση από το www.kastoria4u.gr .Ευχαριστούμε τους συναδέλφους από τη Δ.Α Αθήνας για την ανάδειξη του θέματος)

Η Βουλευτής Νομού Καστοριάς, Βίβιαν Μπουζάλη, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλο, σχετικά με τις διακρίσεις στις αμοιβαίες μετατάξεις των Υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής : Με το νέο ΚΚΔΚΥ [Ν.3584/28-6-2007 (άρθρο 74, παρ. 3)], επετράπη η αμοιβαία μετάταξη στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ενώ παράλληλα τέθηκε σε ανάλογη ισχύ και για τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας (Δ.Α.). Επιπλέον, σε έγγραφη απάντηση του ΥΠΕΣΔΔΑ (Α.Π 70174/12-11-2008) που απεστάλει μετά από ερώτηση βουλευτή, αναφέρεται ότι: «Επειδή, όμως, στην παρ. 3 του άρθρου 19 του ΠΔ23/02 προβλέπεται ότι το προσωπικό της Δ.Α. δεν μπορεί να μεταταγεί σε αντίστοιχη υπηρεσία άλλου ΟΤΑ πριν παρέλθει 10ετία από την πρόσληψή του και προκειμένου να αρθεί το κώλυμα αυτό, το υπουργείο σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή, έχει συμπεριλάβει διάταξη που ρυθμίζει το θέμα αυτό».Πράγματι, με το Ν.3731/23-12-2008 «Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας ΥΠΕΣΔΔΑ», γίνεται άρση των ανωτέρω κωλυμάτων (άρθρο 14 & παρ. 1και 2) και συνεπώς προβλέπεται ότι: «Με απόφαση των Γ.Γ. των οικείων Περιφερειών που εκδίδεται ύστερα από γνώμη των αρμόδιων προς διορισμό οργάνων, είναι δυνατή η αμοιβαία μετάταξη προσωπικού της Δ.Α. και πριν από την συμπλήρωση του χρόνου της προηγούμενης παραγράφου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».
Αν και καθίσταται σαφές ότι οι αμοιβαίες μετατάξεις των Δ.Α. απελευθερώνονται, πρακτικά διαπιστώνεται ότι οι διατάξεις εφαρμόζονται κανονικά μόνο για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ της ίδιας περιφέρειας (π.χ. ΦΕΚ 62/27-1-2009 - Απόφαση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά αμοιβαία μετάταξη ΔΑ μεταξύ Ρόδου και Μυκόνου), ενώ στις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται δύο διαφορετικές Περιφέρειες και παρά το γεγονός ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια, δημιουργούνται κωλύματα και καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβλήματα στους ενδιαφερόμενους Δ.Α. της τελευταίας κατηγορίας, αφού ενώ έχουν κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για τις αμοιβαίες μετατάξεις τους, αυτές παραμένουν αδικαιολόγητα ανεκτέλεστες για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Κατόπιν των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:· Αναμένεται κάποια νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο, η οποία θα ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο γύρω από τις αμοιβαίες μετατάξεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ διαφορετικών περιφερειών της χώρας;· Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και να αρθούν οι αδικαιολόγητες διακρίσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: